0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 25.

Szikár, és nehéz helyzetekben jól teljesít: mára már saját borait készíti

Rácz Erika Tokaj-Hegyaljáról indult, a munkája révén rengeteget utazott és közben nemcsak a világot, de a borokat is megismerte. Tíz évvel ezelőtt visszatért, hogy Erdőbényén elkészítse a sajátját is.

Nem klasszikus tokaji

Furmint, Hárslevelű és Sárga muskotály fajtákkal dolgozik.

A muskotály kicsit kilóg a sorból az illatos, édeskés aromájával, de végül megtalálta a helyét. Erikának nagyon ízlett egy könnyű, gyümölcsös bor, amit egy meleg napon Bécsben kóstolt, és amikor utánajárt, kiderült, hogy amforában készült muskotályt ivott. A kísérletező, alkotó énje azonnal döntött, megpróbálja, most ez az egyik legkülönlegesebb bora.

Ez azt is jelenti, hogy kialakult a saját stílusa, de mi jellemzi a Rácz Erika-borokat?

– Szeretem a kristálytiszta, egyenes dolgokat, szerintem a boraim is ilyenek, gyümölcsösek magas savakkal, és sallangmentesek. Mivel a rajnai rizlingek és a wachaui borok állnak hozzám a legközelebb, talán ehhez lehetne hasonlítani.

Erika nem követi a tradicionális tokaji borkészítési technológiát és borstílust. Kérdés, hogyan fogadták a Sanzon Tokaj borait a fogyasztók?

Amikor indult, sokan megjegyezték, hogy ez nem is klasszikus tokaji. Valóban nem, de kíváncsi volt arra, hogy mégis milyen az általa készített Furmint bor, ezért elküldte egy nemzetközi versenyre, ahol ezüstéremmel jutalmazták. Ez visszaigazolás volt arra, hogy mégis jó úton jár és külföldön is megállja a helyét.

A portfólióban azért megtalálhatók a tokaji borfajták is, például a szamorodni, de abban is van egy kis csavar, sokkal lágyabb a hagyományosnál, és inkább a citrusos jegyek dominálnak. Kivételes évjáratokban pedig aszúbor is születik.

A gondolkodás ideje

Visszatérve a változásokra, most a klíma okozza a legnagyobb fejtörést.

Senki nem emlékszik ilyen korai szüretre Tokaj-Hegyalján, már augusztus elején le kellett szedni a szőlőt a szokásos október helyett.

Ezeknek a beltartalma soha sem lesz olyan, mint a korábbi évjáratoké, ezért óriási dilemma, hogy milyen borok készüljenek ebből az alapanyagból.

– Számomra ez azt jelenti, hogy át kell strukturálnom a területeimet, lesz, amitől meg kell válnom, a déli fekvésű ültetvények már nem fognak olyan termést adni, amilyen stílusú borokat szeretnék készíteni. Megértettem, hogy csak a jó dűlőkkel érdemes foglalkozni, a többit nem tudom megvédeni.

Van egy kedvenc dűlőm, amelyikkel nagyon egy hullámhosszon vagyok, a Rány- dűlőben most is tökéletes szőlőt szüre­teltünk, a Hárslevelű is, a Furmint is szép, gazdag beltartalmú, jók a savai. Illünk egymáshoz. Szerintem ugyanolyan szikár, mint én vagyok, és nehéz helyzetekben is jól teljesít.

Egymásra találtunk, rá fogom építeni a következő időszak stratégiáját.

Kíváncsi vagyok, megmarad-e a butikborászat méreteinél, vagy tervezi a bővítést. A válasz határozott nem, ami a területek növelését illeti. Most inkább a gondolkodás kerül előtérbe, arról, hogy az éghajlatváltozás közepette milyen alapanyag várható, abból milyen bort lehet készíteni és milyen technológiát kell választani hozzá. Erre készül, amikor a borászat méretét növeli, hogy legyen hely több amforának vagy a hűthető kádnak, amivel a héjon érlelés folyamatát teheti biztonságosabbá.

– Maradok a kísérletezés mellett, és a mennyiség helyett egyre különlegesebb és egyedibb tételekre törekszem.

Ezt a piac is jobban megfizeti, így fennmaradhat a borászat. Erika nem adta fel az állását, tudja, hogy a borászatból nem tud megélni, a cél az, hogy a kis birtok eltartsa magát.

Elengedni semmiképpen nem fogja, mert nem adná fel a kísérletezés izgalmát, és mert büszke a boraira.

Fotók: Csatlós Norbert

Ajánljuk még:

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: