0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 25.

Furmintok Sopronból: ilyen volt a Stiegler Pince vertikális kóstolója

A végére úgyis kiderül, az országban – és azon túl is – mindig és mindenhol termeltek Furmintot. Így történt ez Sopronban is, s erről mi sem nagyobb bizonyság, mint a minap, a soproni Steigler Pince által tartott vertikális kóstoló.

A Winehub Borközpontba szervezett eseményen izgatottan vártuk, mit is tud mutatni a fajta hazánk észak-nyugati borvidékén.

Varga Tamás, a pincészet főborásza kis bemutatkozással kezdte előadását. Mint kiderült, a tulajdonos Lőrinczy Bálint, bár távolabbra került a borászkodástól, szinte nosztalgiával emlékezett vissza nagyszüleinek ruszti szőlőbirtokára, az ott töltött időre.

Nem véletlen, hogy 2015-ben megvásárolt 12 hektár ültetvényt a soproni Steigler dűlőben.

Szüretelt, bort fejtett, de Balfon, Weningeréknél értek a borok. A bio-szemlélet, a közös értékrend hozta őket össze.

Varga Tamás – aki maga is Sopron szülötte – 2018-ban csatlakozott a csapathoz. Újabb területeket vásároltak, dűlő szintre szedték az ültetvényeket, s bejelentkeztek a Biokontroll Hungária Kft-hez. 2021 óta bio minősítéssel dolgoznak. A korábban több országban is tapasztalatokat gyűjtő, azaz borászatokban dolgozó szakember a felfedező kíváncsiságával vetette bele magát a munkába. Megmutatta a Zöld veltelini új arcát, amit magunk is megtapasztalhattunk a rendezvény köszöntő italával, egy 2023-as Extra Brut pezsgővel.

A másik fegyvertény, hogy visszahozta a Furmintot a borvidékre, s az elmúlt öt évjárat kóstolása igazolta elképzelését.

„Területeink a Fertő tóra néznek, észak-déli lefutásúak, a nagy vízfelület, a pára nem veszélyezteti a szőlőt, mert az Alpokból mindig kapunk annyi szelet, hogy kiszellőzteti a sorokat. Inkább előnyeit élvezzük a tó közelségének, ami pufferolja a környezetet, kevésbé károsítanak a fagyok A szüreti időpontok az elmúlt években folyamatosan tolódtak szeptemberről októberre”- jegyezte meg a borász hozzátéve, hogy a múlt század elejéig a Furmint meghatározó volt a Soproni Borvidéken, s Magyarországon az elsők között készítettek belőle aszút. A más területekre jellemző vulkanikus talajokkal ellentétben itt csillámpalára épülnek, s ez adja meg különleges illat- és ízvilágát.

Az öt tételt vizsgálva kiderült,

a 2019-2020-as évjáratok sav és pH tekintetében alig különböztek egymástól, míg 2021-ben botritiszes szemek jelentek meg a fürtökben, amit egyben szüreteltek.

Mint megtapasztaltuk, a legextrémebb bor 2022-ben született, amire hamar rákaptak a kereskedők. Mára Írországba is eljutott, ahol két Michelin csillagos étteremben kínálják. A következő esztendőben 1000 milliméter esőt kaptak vegetációban, ez, s a nagy meleg meglátszott a termésen is.

Varga Tamás elmondta, ülepített mustot fejt a hordókba, amit azokban erjeszt. Csakis magyar – két Kádár Hungary és szintén kettő Kalina – fából készült hordókkal dolgozik. Szíve szerint soproni fát használna, ha lenne a városban hordógyártás. A szakember szerint a Furmint vagy hordós erjesztésre és érlelésre, vagy pezsgőnek való. Szerencsére nem kell a tároláson gondolkodniuk, évről-évre elfogynak a tételeik.

A kóstoló végét egy különleges házasítással zártuk. A Fusion egyenlő arányban tartalmaz Zöld veltelinit és Furmintot, amit különlegességként 10 százalék Ottonel muskotállyal egészítettek ki. Prémium birtokbornak szánják, amit nem minden évjáratban készítenek el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: