A Winehub Borközpontba szervezett eseményen izgatottan vártuk, mit is tud mutatni a fajta hazánk észak-nyugati borvidékén.
Varga Tamás, a pincészet főborásza kis bemutatkozással kezdte előadását. Mint kiderült, a tulajdonos Lőrinczy Bálint, bár távolabbra került a borászkodástól, szinte nosztalgiával emlékezett vissza nagyszüleinek ruszti szőlőbirtokára, az ott töltött időre.
Szüretelt, bort fejtett, de Balfon, Weningeréknél értek a borok. A bio-szemlélet, a közös értékrend hozta őket össze.
Varga Tamás – aki maga is Sopron szülötte – 2018-ban csatlakozott a csapathoz. Újabb területeket vásároltak, dűlő szintre szedték az ültetvényeket, s bejelentkeztek a Biokontroll Hungária Kft-hez. 2021 óta bio minősítéssel dolgoznak. A korábban több országban is tapasztalatokat gyűjtő, azaz borászatokban dolgozó szakember a felfedező kíváncsiságával vetette bele magát a munkába. Megmutatta a Zöld veltelini új arcát, amit magunk is megtapasztalhattunk a rendezvény köszöntő italával, egy 2023-as Extra Brut pezsgővel.
„Területeink a Fertő tóra néznek, észak-déli lefutásúak, a nagy vízfelület, a pára nem veszélyezteti a szőlőt, mert az Alpokból mindig kapunk annyi szelet, hogy kiszellőzteti a sorokat. Inkább előnyeit élvezzük a tó közelségének, ami pufferolja a környezetet, kevésbé károsítanak a fagyok A szüreti időpontok az elmúlt években folyamatosan tolódtak szeptemberről októberre”- jegyezte meg a borász hozzátéve, hogy a múlt század elejéig a Furmint meghatározó volt a Soproni Borvidéken, s Magyarországon az elsők között készítettek belőle aszút. A más területekre jellemző vulkanikus talajokkal ellentétben itt csillámpalára épülnek, s ez adja meg különleges illat- és ízvilágát.
Az öt tételt vizsgálva kiderült,
Mint megtapasztaltuk, a legextrémebb bor 2022-ben született, amire hamar rákaptak a kereskedők. Mára Írországba is eljutott, ahol két Michelin csillagos étteremben kínálják. A következő esztendőben 1000 milliméter esőt kaptak vegetációban, ez, s a nagy meleg meglátszott a termésen is.
Varga Tamás elmondta, ülepített mustot fejt a hordókba, amit azokban erjeszt. Csakis magyar – két Kádár Hungary és szintén kettő Kalina – fából készült hordókkal dolgozik. Szíve szerint soproni fát használna, ha lenne a városban hordógyártás. A szakember szerint a Furmint vagy hordós erjesztésre és érlelésre, vagy pezsgőnek való. Szerencsére nem kell a tároláson gondolkodniuk, évről-évre elfogynak a tételeik.
A kóstoló végét egy különleges házasítással zártuk. A Fusion egyenlő arányban tartalmaz Zöld veltelinit és Furmintot, amit különlegességként 10 százalék Ottonel muskotállyal egészítettek ki. Prémium birtokbornak szánják, amit nem minden évjáratban készítenek el.