0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Sokszínű szépség – a német lazactyúk

Régi, francia eredetű fajta, Faverolles falu parlagi tyúkjainak az ősei, amelybe brahma és dorking is keveredett. Innen került a múlt század végén Német­országba, ahol a tenyésztők a saját ízlésük szerint tovább formálták.

A tenyésztés során az egyik legnagyobb kihívás az ötödik lábujj szabályos alakulásának megtartása. Ez a tulajdonság dominánsan öröklődik (a dorking őstől került be a fajtába), de sajnos nehezen megtartható fajtajelleg. Nemcsak az állására kell figyelni – ugyanis nem mindegy, milyen szögben áll –, de arra is, hogy ne legyen összenőve a negyedik lábujjal. A tulajdonságért felelős gén hajlamosít a karmok és a lábujjak kettőződésére is, így a fajtánál előfordulhat, hogy két karom van egy lábujjon, vagy hogy az ötödik lábujj kettőződik, hat lábujjat eredményezve.

Figyelni kell még a szakáll alakulására is, nem lehet osztott, egybefüggőnek kell lennie a kakas és a tyúk esetében is.

Természetesen a szín tisztasága is elsődleges fontosságú a tenyésztés során, így a csibék nevelésekor fontos szelekciós pont. Zsolt szerint a lazac szín fenntartása nem könnyű feladat, szaktudást és odafigyelést igényel.

Saját idei keltetése 100 tojás volt, a nevelésük kezdetben együtt történik, a nemeket elválasztani egyszerű, mivel teljesen eltérő a kakasok és a tyúkok színe. Zsolt ivarérés környékén választja szét az állományt. A családokban egy kakas 5-8 tyúkkal van együtt, így megfigyelése szerint még rendben termékenyülnek a tojások.

A jövő év tenyésztyúkjai

A kiállításra szánt egyedeket külön szoktatja a kiállítási helyzethez: az egyedi ketrechez és a nyüzsgéshez, így sokkal jobban bírják a többnapos terhelést. Ez természetesen csak a madarak kis hányadát érinti. A többi, tenyésztésre kiváló, de kiállításon részt nem vevő tyúk adja az állomány nagyobb részét. A nevelés során a kiselejtezett állatok pedig a konyhaasztalra kerülnek. Kiváló kettőshasznú fajtaként igen jó húsminőséget adnak, és tojástermelésük sem elhanyagolható.

Kinek ajánlható a német lazactyúk? Zsolt szerint azoknak, akik szeretnének egy látványos, de nem túl igényes fajtát a ház körül. Aki ezenfelül még kiállításra is szeret járni, érdemes a fajtával foglalkoznia, így egy ritka fajtát újra behozhat a köztudatba.
Idei kelésű tenyészállomány

A német lazactyúk egy ötujjú, erős, mozgékony tyúk, telt, széles, de nem zömök testtel és finom csontozattal, közepes magasságú állással, teljes tollazattal és szakállal, tollas lábakkal és nagyon barátságos természettel. A tyúk súlya 2,5–3,5 kg, a kakasé 3–4 kg között változik. A tojástermelés 160 darab körül alakul, a tojáshéjszín világossárga és barna, a keltetőtojások minimális súlya 55 g. A lazactyúkok kevéssé hajlamosak a repülésre. A legelterjedtebb szín a lazacszín, ezen kívül létezik kékmintás lazac, fehér, fehér-­fekete-kolumbián színváltozatokban is. Gyűrűméret: kakas: 24, tyúk: 22.

Fontosabb fajtajegyek – kakas:

Típusos kakas
  • Törzs: széles, mély, hosszú, oldalnézetben hosszúkás, hátul kissé mélyebb téglalapot alkot, vízszintesen hordott.
  • Nyereg: széles, teljes.
  • Farok: viszonylag rövid tollazatú, teljes, rövid sarlótollakkal borított, enyhén emelkedő.
  • Fej: viszonylag kicsi.
  • Taréj: egyszerű, felálló, kicsi-közepes méretű, szabályosan fogazott, legalább 4 taréjfog plusz taréjnyúlvány, tüskés taréj nem kívánatos
  • Áll-lebenyek: visszafejlődött, a szakáll által fedett.
  • Füllebenyek: a szakáll által fedett, színük lényegtelen.
  • Szemek: narancssárga-piros.
  • Szakáll: teljes, a fül- és áll-lebenyeket teljesen fedő.
  • Lábak: közepesen hosszúak, finom csontozatúak, külső oldalukon tollazottak, hússzínűek.
  • Ujjak: öt, a külső ujj gyengén tollazott, a negyedik és ötödik ujj egymástól elválasztott, a negyedik ujj magasabban helyezkedik el, mint az első három ujj, kissé a láb belső oldalához illeszkedik, lehetőleg vízszintes; az ötödik ujj a negyedik felett helyezkedik el, hosszabb annál, felfelé irányul.
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: