0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 23.

A Fino-Food Kft. és a Debreceni Egyetem bemutatja a tejtermékek új generációját

A Fino-Food Kft. és a Debreceni Egyetem együttműködve egy olyan innovatív projektet valósított meg, amelynek eredményeként új típusú tejtermékeket hozott létre.

A tejtermékek ezen új generációja azon egészségtudatos fogyasztók számára nyújt egyértelmű élettani előnyöket, akik tejfehérje-allergiában szenvednek, de az egészségvédő hatású élelmiszerek iránt is fogékonyak. Különös jelentőséget és egyben versenyelőnyt biztosít az újonnan kifejlesztett termékek számára az a tény, hogy a pozitív biológiai hatásukat nem csak laboratóriumi tesztekkel, hanem in vivo tudományos vizsgálatokkal is alátámasztották.

Napjainkig, a funkcionális élelmiszerek csupán elenyésző hányadának igazolták a fogyasztók egészségére gyakorolt jótékony hatását, így a kisállatkísérletekkel és humánklinikai vizsgálatokkal alátámasztott egészségvédő jelleg unikálissá teszi az új termékeket a nemzetközi piacon is.

A GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00157 azonosítószámú, „Magas biológiai értékű, immunerősítő A2-es tejtermékek kifejlesztése új biotechnológiai eljárásokkal” című projekt

célja A2 (allergénmentes) tejre és egyedi, növényi eredetű hatóanyag-kombinációkra alapozott, magas hozzáadott értékű, tudományos eszközökkel létrehozott, immunrendszert támogató termékcsalád kifejlesztése volt.

Az emberre gyakorolt pozitív élettani hatások mellett a tejelő szarvasmarhák egészségi állapotának javulását is kiváltották az egyedi bioaktív komponensek takarmányadalékként történő alkalmazásával.

Mivel jelenleg a kereskedelemben elérhető hagyományos tejek és tejtermékek döntő része az allergizáló hatásért felelős A1 géneket hordozza, így nagy szükség mutatkozik allergénmentes tejek és tejkészítmények kidolgozására és bevezetésére, összhangban a tejfehérje allergiában szenvedők számának fokozatos bővülésével. Ezek az új termékek nem csupán megakadályozzák az allergiás tünetek kialakulását, hanem hozzájárulhatnak a mindennapi egészség javításához is, így a tej fogyasztása élvezhetőbbé válik mindenki számára.

A fejlesztés során nem csupán az ízekre és a fogyasztói élményre fektettek hangsúlyt, hanem arra is, hogy a tejtermékek összetétele megfeleljen a modern egészségmegőrzési elvárásoknak.

A cél az, hogy olyan termékek kerüljenek a piacra, melyek nem csak finomak, de a szervezet számára is előnyösek, hiszen immunerősítő komponensekkel lettek gazdagítva.

Ez a projekt új alternatívát világít meg az élelmiszeriparban, hiszen eddig kevés lehetőség állt rendelkezésre az allergiában szenvedő fogyasztók, illetve azok számára, akiknél a hagyományos tejtermékek fogyasztása kellemetlen tüneteket vált ki.

A Fino-Food Kft. és a Debreceni Egyetem közös erőfeszítései nemcsak az élelmiszeripar innovációját tükrözik, hanem azt is, hogy a tudomány és a gyakorlati megoldások kéz a kézben járhatnak a jobb életminőség eléréséért. Ez a projekt ígéretes irányt mutat a jövőbeli tejtermékek fejlesztésében, ahol a fogyasztók számára valódi egészségügyi előnyök nyilvánulhatnak meg.

A fejlesztési projekt eredményeiről a felek 2025. március 20-án 11 órától, a pályázat projektzáró eseményén, a Fino-Food Kft. kaposvári telephelyén (Kaposvár Izzó utca 9.) fognak sajtónyilvános értékelést tartani.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program és a GINOP_PLUSZ-2.1.1-21- „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című konstrukció keretében az európai unió társfinanszírozásával valósult meg.

(x)

Forrás: Fino-Food Kft.