A tejtermékek ezen új generációja azon egészségtudatos fogyasztók számára nyújt egyértelmű élettani előnyöket, akik tejfehérje-allergiában szenvednek, de az egészségvédő hatású élelmiszerek iránt is fogékonyak. Különös jelentőséget és egyben versenyelőnyt biztosít az újonnan kifejlesztett termékek számára az a tény, hogy a pozitív biológiai hatásukat nem csak laboratóriumi tesztekkel, hanem in vivo tudományos vizsgálatokkal is alátámasztották.
A GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00157 azonosítószámú, „Magas biológiai értékű, immunerősítő A2-es tejtermékek kifejlesztése új biotechnológiai eljárásokkal” című projekt
Az emberre gyakorolt pozitív élettani hatások mellett a tejelő szarvasmarhák egészségi állapotának javulását is kiváltották az egyedi bioaktív komponensek takarmányadalékként történő alkalmazásával.
Mivel jelenleg a kereskedelemben elérhető hagyományos tejek és tejtermékek döntő része az allergizáló hatásért felelős A1 géneket hordozza, így nagy szükség mutatkozik allergénmentes tejek és tejkészítmények kidolgozására és bevezetésére, összhangban a tejfehérje allergiában szenvedők számának fokozatos bővülésével. Ezek az új termékek nem csupán megakadályozzák az allergiás tünetek kialakulását, hanem hozzájárulhatnak a mindennapi egészség javításához is, így a tej fogyasztása élvezhetőbbé válik mindenki számára.
A cél az, hogy olyan termékek kerüljenek a piacra, melyek nem csak finomak, de a szervezet számára is előnyösek, hiszen immunerősítő komponensekkel lettek gazdagítva.
Ez a projekt új alternatívát világít meg az élelmiszeriparban, hiszen eddig kevés lehetőség állt rendelkezésre az allergiában szenvedő fogyasztók, illetve azok számára, akiknél a hagyományos tejtermékek fogyasztása kellemetlen tüneteket vált ki.
A Fino-Food Kft. és a Debreceni Egyetem közös erőfeszítései nemcsak az élelmiszeripar innovációját tükrözik, hanem azt is, hogy a tudomány és a gyakorlati megoldások kéz a kézben járhatnak a jobb életminőség eléréséért. Ez a projekt ígéretes irányt mutat a jövőbeli tejtermékek fejlesztésében, ahol a fogyasztók számára valódi egészségügyi előnyök nyilvánulhatnak meg.
A projekt a Széchenyi Terv Plusz program és a GINOP_PLUSZ-2.1.1-21- „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című konstrukció keretében az európai unió társfinanszírozásával valósult meg.
(x)