0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 23.

Shatavari: egy „stresszgyilkos” növény

A fürtös spárga, amit shatavariként is ismerhetünk az ájurvédikus orvoslás egyik sztárja. Leggyakrabban nőknek ajánlják, pedig a férfiak is igazán nagy hasznát vehetik fogyasztásának.

A shatavari (Asparagus racemosus) az általunk is jól ismert közönséges spárga távoli rokona, akit a gyógyfüvek királynője címmel is illetnek. Több ősi vallási szöveg is megemlíti, mint például a Rig Véda és az Atharva Véda. Indiában évezredek óta használják, mert fokozza a fizikai erőt, a termékenységet és javítja az emlékezetet. Az ájurvéda egyik legfőbb erősítőszere, a nők részére fenntartott legfontosabb gyógynövény. Talán ezért is kevésbé ismert, hogy az erősebbik nem képviselői számára is áldásos tud lenni. Lássuk csak miért!

Növeli az alkalmazkodóképességet

Valószínűleg adaptogén, tehát segítheti a szervezetet a fizikai, a kémiai és a lelki stresszhez való alkalmazkodásban. Szabályozza a mellékvese, a hipotalamusz és a hipofízis működését. Erőteljes hatást gyakorol az egészségi állapot javítására és a stressztűrés fokozására.

Támogatja a védelmünket

Növeli az energiaszintet, az izomerőt és támogatja az immunrendszert.

Fokozza az emésztés hatékonyságát

Nyugtatja az emésztőrendszert, erősíti a nyálkahártyák ellenállóképességét. Védi a gyomrot, segít a gyomorfekély megelőzésében és kezelésében. Megakadályozza a gázképződést, enyhíti a has feszülését. Élelmi rostjai támogatják a bélrendszert, és mivel megakadályozzák a túlevést, fokozhatják a testsúlycsökkentés mértékét.

Megküzd a köhögéssel

Erősíti a tüdőt, javulást eredményezhet légzési nehézség esetén, enyhíti a légutak izgalmát, csillapítja a köhögést és segít feloldani a nehezen felköhöghető nyálkát. Természetes gyógymódnak tekintik megfázás és influenza esetén.

Stresszgyilkos

Antioxidánsai segítenek a szervezetnek a sejtkárosító szabad gyökök, illetve az oxidatív stressz elleni küzdelemben. Az oxidatív stressz, és a szabad gyökök megnövelik a korai öregedés, a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: