0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 9.

Mindenki amerikai húst fog enni 2050-re? – A húsipar jövője

A globális húsipar - a kihívások ellenére - növekedés előtt áll különösen a fejlődő országok piacain. Azonban a siker kulcsa a fenntartható termelés kialakítása és a fogyasztói szokások változásának követése.

A húsipar jelenlegi helyzetét, valamint ajövőbeli trendeket és várható változásokat vitatták meg március 20-án Varsóban, ahol Osler Desouzart, a sertés- és baromfihús-piac világszerte elismert brazil szakértője osztotta meg előrejelzéseit. Az eseményt a Ceva vállalat, a Lengyel Hús Szövetség és a POLPIG szervezte.

Desouzart, aki a  Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világfórum  tanácsadó testületének tagja és saját tanácsadó cégét is vezeti 2004 óta, komoly szerepet játszott a brazil húsipar nemzetközi sikereiben. Két vezető brazil húsipari vállalat külkereskedelmi részlegét is irányította, és kulcsszerepe volt a brazil hús exportpiacának kialakításában.

Világszinten mindössze 15 ország adja a hús termelésének 71%-át, köztük Kína, az Egyesült Államok és Brazília állnak az élen – de Lengyelország is szerepel a vezető országok között.

húsipar
Különféle húsok
fotó: pxhere.com

Növekedés várható

A húsfogyasztás és -termelés a következő években a növekvő társadalmi nyomás ellenére is emelkedni fog. A 2024 és 2032 közötti időszakra szóló előrejelzések szerint:

  • a sertéshús-termelés várhatóan 10,77%-kal nő, elérve a 129,3 millió tonnát,
  • a marhahús 9,27%-os növekedéssel 77,8 millió tonnára bővül,
  • a baromfihús pedig 14,43%-kal, 156,2 millió tonnára emelkedik.

2050-re a baromfihús lesz a legnagyobb arányban fogyasztott húsfajta, 46,8%-os piaci részesedéssel. Ezt követi a sertéshús (28,9%) és a marhahús (17,7%), míg más húsfélék, például a bárányhús, marginális szerepet töltenek majd be.

Forrás: wrp.pl