A húsipar alapja: föld, víz és technológia
A szakértő hangsúlyozta, hogy a termőföldhöz és vízhez való hozzáférés meghatározza majd, mely országok lesznek képesek élelmiszert előállítani, illetve importra szorulni vagy exportra fókuszálni.
Az exportban továbbra is az amerikai kontinens – elsősorban az USA és Brazília – dominál, ami a bőséges természeti erőforrásoknak, a hagyományoknak, valamint a fejlett tudománynak és technológiának köszönhető.
A fogyasztók egyre tudatosabbak
Egyre nagyobb szerepet játszik a vásárlói döntésekben az, hogy az állatokat milyen körülmények között tenyésztik, különösen az antibiotikum-használat tekintetében. A fogyasztók attól tartanak, hogy a túlzott antibiotikum-használat hozzájárulhat az emberi fertőzések esetén tapasztalható antibiotikum-rezisztencia növekedéséhez.
Desouzart szerint a legjobb módja az antibiotikum-használat csökkentésének a biobiztonsági előírások bevezetése és szigorú betartása. Ez lehetővé teszi a betegségek megelőzését, így csökkentve az antibiotikumok szükségességét a tenyésztés során.
Húsvéti sonkakörkép: jut elég hazai az asztalra? – Magyar Mezőgazdaság