0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 9.

Mindenki amerikai húst fog enni 2050-re? – A húsipar jövője

A globális húsipar - a kihívások ellenére - növekedés előtt áll különösen a fejlődő országok piacain. Azonban a siker kulcsa a fenntartható termelés kialakítása és a fogyasztói szokások változásának követése.

A húsipar alapja: föld, víz és technológia

A szakértő hangsúlyozta, hogy a termőföldhöz és vízhez való hozzáférés meghatározza majd, mely országok lesznek képesek élelmiszert előállítani, illetve importra szorulni vagy exportra fókuszálni.

2033-ra a hús világexportja elérheti a 43,5 millió tonnát, ami a várható 391,4 millió tonnás globális fogyasztás 11,1%-át teszi ki.

Az exportban továbbra is az amerikai kontinens – elsősorban az USA és Brazília – dominál, ami a bőséges természeti erőforrásoknak, a hagyományoknak, valamint a fejlett tudománynak és technológiának köszönhető.

Ezzel szemben Európa fokozatosan veszít részesedéséből, részben az egyre erősebb élelmiszer-aktivizmus következtében, amely a növényi alapú táplálkozást népszerűsíti.

A fogyasztók egyre tudatosabbak

Egyre nagyobb szerepet játszik a vásárlói döntésekben az, hogy az állatokat milyen körülmények között tenyésztik, különösen az antibiotikum-használat tekintetében. A fogyasztók attól tartanak, hogy a túlzott antibiotikum-használat hozzájárulhat az emberi fertőzések esetén tapasztalható antibiotikum-rezisztencia növekedéséhez.

Desouzart szerint a legjobb módja az antibiotikum-használat csökkentésének a bio­biztonsági előírások bevezetése és szigorú betartása. Ez lehetővé teszi a betegségek megelőzését, így csökkentve az antibiotikumok szükségességét a tenyésztés során.

Húsvéti sonkakörkép: jut elég hazai az asztalra? – Magyar Mezőgazdaság

Boldog-e a brojlercsirke? – Magyar Mezőgazdaság

Forrás: wrp.pl