Adhatnánk azt a címet is, hogy A királynői uradalomtól a Nyakas-hegyig…azaz, az újborok nyomában, vagy Két borászhölgy, két pince.
Fél évszázada már, hogy Szigetcsépen, az akkori Kertészeti Egyetem Tangazdaságában újborok kóstolójára gyűltek össze a szőlő-bor ágazat oktatói, kutatói, megkerülhetetlen személyiségei. A hagyomány él, azóta sem szakadt meg, baráti társasággá kovácsolódott a csapat, ahol a szakmaiság mellett a barátságra is nagy hangsúlyt helyeznek.
A szigetcsépi újborkóstoló ma már Tökre is kirándul, a Gál Szőlőbirtok és Pincészetet követően a Nyakas Pincészetben tartja emlékezetes összejöveteleit. A csapat pedig az elmúlt ötven évben, ha megifjodva is, de maradt. És maradt a szellemiség, a szakmai elkötelezettség, a szüntelen tanulni és tapasztalni vágyás.
A fél évszázados jubileumi újborkóstolót stílusosan 50 tétel felsorakoztatásával ünnepelte a társaság. Az esemény házigazdája, Körmendi József, a töki Nyakas Pincészet ügyvezetője köszöntőjében kiemelte, az esemény nem pusztán borkóstoló, hanem baráti találkozó is, amin már 38 éve vesz részt.
Gál Csaba, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet alapító cégvezető szőlésze az 1975 januári első bejegyzést mutatta a vendégkönyvükben, amikor Malya Ernő javaslatára elindult az újborkóstoló. A Tangazdaság privatizációja 1992-ben történt meg, feleségével belevágtak a „nagy kalandba” – amihez azóta a gyerekeik is csatlakoztak –, s szakmai munkájukat mi sem jelzi jobban, mint a boraikért kapott számtalan elismerés, s Gálné Dignisz Éva 2013-ban, első nőként elnyert Év bortermelője díja.
Többek között felvállalták az akkor kevésbe nagyra becsült szigetcsépi bormúzeumot, nem véletlen, hogy a kóstoló első tétele egy 50 éves Salvador erősített csemegebor volt, amiben – lássuk be – elsősorban a kort tiszteltük. Mint kiderült, ezekhez külön hordókat készíttettek, így mire megérkeztek a fogyasztóhoz, meg is értek. Ezt követte az 1977-ben készült Muskotály, ami szintén fogyasztható állapotban volt.
Mint kiderült, mindkét pincészet 2021-ben kezdett el pezsgősítéssel foglalkozni. A szén-dioxidos termékekkel kapcsolatban Gálné Dignisz Éva elmondta, mivel a fogyasztók körében kevésbé keresett fajta az Ezerjó, így gyöngyözőbort készítettek belőle, literenként 4 gramm maradék cukorral, ami kedvessé teszi, népszerűvé vált a piacon.