0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 3.

Gránátalma – ne dobd el, inkább termeszd!

A gránátalma nem mondhatni teljesen ismeretlennek, akár a termő, akár a díszgránátalma már régebb óta előfordul kertjeinkben.

Parfianka: Türkmenisztánból származik, de a világszerte termesztik. Az egyik legfinomabb fajtaként tartják számon. Lényerésre, de friss fogyasztásra is használható, magjai nem kemények, így kevésbé zavarók. A terméshéj színe narancssárgás, az ikrák rózsaszínűek. Nálunk Parfianca néven kapható.

Az egyik legfinomabb, friss fogyasztásra alkalmas fajta a Parfianka

Üzbég: Üzbegisztánból került hazánkba, régi fajta. Fagytűrése nagyon jó, ellenálló, megbízhatóan termő gránátalma. Korán érik, termése repedésre nem hajlamos.

Veles: Azerbajdzsánban nemesítették, elsősorban friss fogyasztásra alkalmas. Novemberben érik, sokáig eltartható.

Salavatski: afganisztáni eredetű, hidegtűrése figyelemre méltó. Íze kellemesen édes, nem savas.

August Shirin Qoradon: Üzbegisztánból származik, korai érésű (ahogy neve is utal rá, már augusztusban beérhet). Kevésbé ismert, így még arról sincs hosszabb távú tapasztalat, hogy hazai körülmények közt hogyan teljesít. Aki kísérletező kedvű, próbálja ki!

Mollar de Elche: ha egy fajtát tudunk csak ültetni, ez a spanyol eredetű fajta jó választás lehet. Igen jó ízű, édes, puha magvú, lédús termése friss fogyasztásra elsőrendű.

Közkedvelt fajta a spanyol Mollar de Elche

A felsoroltaknál sokkal több fajta van ma forgalomban itthon, szóval érdemes utánajárni, milyen fajtát, fajtákat telepítsünk a kertbe.

Válasszunk konténeres növényt, és ültessük tavasszal, nyár elején, így őszre szépen begyökeresedik, és ha szerencsés, nem túl hideg teleink lesznek, pár év múlva már saját termésünknek örülhetünk.
Ajánljuk még:
Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: