0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 3.

Mediterrán növények Magyarországon: a gránátalma

A gránátalma igazi kuriózum a magyar kertekben, bár már egyre több helyen megtalálható és népszerűsége növekszik. Köszönhető ez gazdag ízvilágának és egészségre gyakorolt jótékony hatásainak.

Hová ültethető a gránátalma?

gránátalmafa

 

Napos, szélvédett helyre kerüljön, sok napsütésre van szüksége ahhoz, hogy ne csak dísznövényként mutasson jól, hanem be is érjenek a termések.

Laza, jó vízelvezetésű talajba ültessük, az agyagot és a pangó vizet nem szereti.

A gránátalma önporzó, de a keresztporzás növelheti a terméshozamot, ezért ajánlott több növényt is ültetni, ha van rá lehetőség.

Ideális kora tavasszal ültetni, a téli fagyok után, mert a növények leginkább ebben az időszakban fogékonyak a gyökeresedésre.

Ha a szomszéd kertben szép gránátalma nő, február–márciusban, a metszéskor bátran kérjünk a levágott ágakból, mert dugványozással könnyen szaporítható.

Gránátalma metszése

gránátalmaAlakító metszés során a lombkoronát alakítjuk ki: a befelé növő ágakat el kell távolítani, hogy szellős koronát kapjunk, és áthatoljon a fény. Az ágak tetejét is visszavágjuk, „leszorítjuk”, hogy ne nőjön túl magasra. Ideális méret a 1,5 méteres magasság.

Ezenkívül évente egészségügyi metszést is végezzünk,

amikor átnézzük a lomb­koronát és a nagyon vékony, gyenge vagy beteg ágakat eltávolítjuk.

Ha kevés gyümölcsöt hoz, a fiatalító metszés segíthet. Ilyenkor visszavágjuk a külső ágakat, hogy új, fiatal oldalhajtások alakuljanak ki, amin nagy valószínűséggel több lesz a virág, majd a termés.

Szüret és felhasználás

A gránátalma csodaszép gyümölcs, benne fényes, vörös színű, lédús magokkal. Kiemelkedően magas az antioxidáns-tartalma, de jelentős mennyiségben található benne C-vitamin, K-vitamin, folsav és kálium is.

Augusztus-szeptemberben hozza a terméseit, melyek októberre érnek be. Akkor igazán finom, ha már száraz a külső héja és bereped.

Egy fa akár 20-25 kg gyümölcsöt is adhat. A gránátalmának a lédús gyümölcshússal borított magjait fogyasztjuk. Ha kellőképpen beérett, akkor a gyümölcs végét levágva könnyen széttörhetjük, eltávolítjuk a fehér hártyát, és a magok kinyerhetők.

Fogyaszthatjuk nyersen, turmixba keverve, zöldsalátára vagy fagylaltra szórva, de süteménybe sütve is finom. Ha sok termésünk van már, a kinyert magokat lefagyaszthatjuk, így hosszan eltartható. Ezzel a módszerrel a gránátalmamagok hónapokig megőrzik frissességüket és táp­anyagtartalmukat, így bármikor felhasználhatjuk őket.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: