0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 16.

Ezek a gránátalmaolaj eddig ismeretlen, de annál jótékonyabb hatásai

A kínai Anhui Egyetem legfrissebb kutatása alapján a gránátalmaolaj fogyasztása nagyban hozzájárul a magas vérzsír szint és a zsírmáj megelőzéséhez.

A gránátalma (Punica granatum), mely egyes alfajai itthon is termeszthetők, az enyhébb telek miatt a jövőben jobban elterjedhet hazánkban. A gránátalmacserje külleme miatt termés nélkül is népszerű, hiszen erkélyeken kifejezetten jól mutat, és viszonylag könnyen áttelel. Ám érdemes türelmesnek lenni, és megvárni, míg termést is hoz, hiszen gyümölcse rendkívül jótékony hatással bír az emberi szervezetre.

Gránátalmavirág

Az elhízással együtt járó kórállapotok, mint a magas vérzsír szint (hiperlipidémia), vagy a zsírmáj, sajnos egyre gyakoribb problémát jelentenek az egész világon. A kínai Anhui Egyetem legújabb kutatása szerint ezen állapotok megelőzését segítheti a gránátalma, azon belül is a gyümölcsben található punicic sav, mely a gránátalmaolaj egyik fontos összetevője.

Az egyetem kutatói által végzett kísérletek során a 13 hétig rendszeresen gránátalmaolajat fogyasztó alanyok esetében jelentősen csökkentek azok az értékek (trigliceridek, összkoleszterin – TC, lipoprotein koleszterin – LDL), melyek a hiperlipidémiért felelősek. Az olaj fogyasztása emellett csökkentette a máj zsírszintjét is, valamint májgyulladás-csökkentő hatásúnak bizonyult.

A punicic sav a máj mellett a bélrendszer állapotára is jótékony hatással volt a kísérletben részt vett alanyok esetében, csökkentette például a bélben előforduló gyulladásos állapotokat. A kutatás eredményei biztatóak, hiszen az elhízással járó kórképek egyre elterjedtebbek, és kifejezetten pozitív, ha ezek természetes anyagokkal, nem csak gyógyszerekkel fordíthatók vissza vagy előzhetők meg. Természetesen a kialakult betegségek esetében szakorvosi vizsgálat szükséges, de aki még egészséges, annak a megelőzéshez kifejezetten javasolt a természetes anyagok alkalmazása.

gránátalma

A gránátalma számos, szervezetünk egészséges működéséhez szükséges vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, többek között C-vitamint, K-vitamint, káliumot és magnéziumot.

Rosttartalma is kedvező, egy gyümölcsben 3,5 gramm rost található, amely a napi ajánlott bevitel több mint tíz százalékát fedezi. Így bátran számíthatunk rá emésztésünk egészségnek megőrzése érdekében, de keringési problémáktól is megvédhet minket valamint csökkentheti a cukorbetegség kockázatát.

Ez is érdekelheti:

Japán kutatók létrehozták a magas béta-karotin tartalmú padlizsánt

Erdei tudástrezor

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/naturalsciencenews.com

Magazin ajánló: