0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Közeleg a húsvét, de lehet-e optimista a húsipar?

A Hússzövetség hagyományos húsvéti sajtótájékoztatóján a húsipar aktuális helyzetét és a jövőbeli kilátásokat vitatták meg a szakértők.

A húsipar és az optimizmus nehezen ülnek egy asztalhoz

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke a húsipar elmúlt évének gazdasági teljesítményét és a jelenlegi kihívásokat elemezte. Az előadásból kiderült, hogy

a húsipar teljesítménye 2023-ban jelentősen elmaradt az előző évtől, bár 2024-ben némi növekedés volt tapasztalható.

A belföldi értékesítésben a húskészítmények piaca stabilizálódott, a tőkehús értékesítése azonban csökkenést mutatott. Az export terén mindkét alágazat növekedést ért el, de a kereskedelmet korlátozó intézkedések miatt az idei év kilátásai bizonytalanok.

Fotó: Hússzövetség

A sertéságazatban a sertéslétszám és a vágásszám is növekedett 2024-ben, ami pozitív jelnek tekinthető. Ugyanakkor az élő sertés importja továbbra is jelentős, ami részben a hizlalásra szánt malacok behozatalával magyarázható. A sertéscomb importját az ársapkás intézkedés is növelte, ami negatívan érintette a hazai termelőket.

Az élő sertés ára 2024-ben követte az európai ártendenciát, de az év második felében csökkenés volt tapasztalható. A húskészítmények fogyasztói árai nem mutattak jelentős emelkedést, sőt, egyes termékeknél csökkenés volt tapasztalható. A kiskereskedelmi árrés növekedése azonban továbbra is problémát jelent a húsipar számára.

Éder Tamás rámutatott arra, hogy a húsipar számos kihívással néz szembe, többek között a fogyasztás lassú növekedésével, az import nyomásával, a minőségromlással és a munkaerőhiánnyal.

A termékpálya mentén kialakult jövedelmezőségi problémák és a hatósági intézkedések is nehezítik a helyzetet.

A közelmúltban a ragadós száj- és körömfájás megjelenése újabb súlyos problémát jelent a húsipar számára, amely szolidaritást, megértést és hatékony intézkedéseket igényel a hatóságok és az ágazat szereplői részéről.

A húsipar jövőbeli kilátásai vegyesek. A fogyasztás növekedése és az exportpiacok bővülése pozitív irányba mutathat, de a piaci kihívások és a hatósági intézkedések továbbra is jelentős bizonytalanságot okoznak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: