0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Német és svájci spárgahírek

Vontatottan indul a németországi spárgaszezon, és a hűvösebb tájegységeken kevesebb is terem a vártnál. Mindenesetre húsvétkor nem lesz hiány. Svájcban viszont az ünnepekkor még inkább csak a termelőknél és a piacokon érdemes nézelődniük a vevőknek.

Bár április elejéig sok volt a napsütéses óra Németországban, utána a hideg éjszakák és az időnként jeges szél lelassította a spárga növekedését. Ennek eredményeképpen vontatottan indult be a szezon, olvastuk a fruchthandel.de cikkében.

Forrás: Pixabay

A délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetségének (VSSE) információira hivatkozva a szakportál arról számolt be, hogy a nagyon korai szedésre berendezett (alagútfóliás, adott esetben talajfűtéses) ültetvényekben szépen mennek a korai szedések, és már a fekete-fehér fóliával takart – azaz nem fűtött, de korai szedésre szánt – ültetvények is startra késen állnak, vagyis Németország spárgakedvelő vásárlóközönsége megnyugodhat, húsvétra lesz elég áru. (Ahogy már itt is többször megírtuk, Németországban nincs húsvéti akciós újság spárga nélkül, nagyjából annyira tartozik hozzá a szezonális zöldségkínálathoz, mint nálunk a hónapos retek és a fejes saláta.)

Sok idejük volt erőt gyűjteni

Az időjárás miatt az előző szezont a szokásosnál korábban befejezték a termesztők, emiatt a megszokottnál több idejük volt a spárganövényeknek pihenni, regenerálódni, és ebbe az irányba hatott a viszonylag hűvös tél, az alacsony talajhőmérséklet is. Az enyhe, napsütéses napokon most annál erőteljesebben tudnak kihajtani.

A spárgasípok ebben a szezonban különösen jó minőségűek és nagy átmérőjűek, ami a hámozás hatékonysága miatt nem elhanyagolható előny.

Főzéskor csak arra kell ügyelni, hogy a sípok nagyjából egyforma vastagságúak legyenek. A spárga kedvelői pedig különösen a termelői boltokban találhatnak minden igénynek és pénztárcának megfelelő spárgát a sokféle fajtának köszönhetően, magyarázza Simon Schumacher, a VSSE elnökségi szóvivője.

Mindeközben Svájcban

Aki húsvétkor svájci spárgát szeretne fogyasztani, annak elsősorban a termelői boltokban vagy a zöldségpiacon kell körülnéznie. A szép tavaszi időjárásnak köszönhetően már ott is beindult a szezon, de a nagyobb termés húsvét után várható.

Forrás: Pixabay

A spárga növekedése nagymértékben függ a hőmérséklettől: 8 °C alatt nem hajt ki, 10 °C körül indulnak lassan fejlődésnek a sípok, 13 °C-tól naponta 2-3 centit nőnek, 17 °C-on pedig akár 5 centit is. Svájcban húsvét utánra várják a nagyobb mennyiséget a nagykereskedők. Az ottani termesztők úgy számolnak, hogy április 22-től lesznek éri el a maximumot a szedett mennyiség, és akkortól tudják biztonsággal ellátni a piacot országszerte, írja a zöldségtermesztésre és speciális kultúrák szaktanácsadó intézete, az SZG információira hivatkozva a fruchthandel.de portál.

Svájcban a spárgatermesztés volumene nem nagy, de növekszik. 2024-ben összesen 856 tonna spárgát (501 tonna fehéret és 355 tonna zöldet) takarítottak be, nagyjából 130 tonnával többet, mint 2023-ban. Ez mindössze 8,4%-ban látja el a piacot, a megvásárolt mintegy 10 ezer tonnás mennyiség túlnyomó többsége továbbra is import.

2024-ben 446 hektáron termesztettek spárgát Svájcban, az elmúlt tíz évben körülbelül 70 hektár volt a bővülés. Főleg a zöld spárga termőterülete nő, írta a fruchthandel.de rövid összeállítása.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu