0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Az akvakultúra lenne az EU új aranybányája? Norvégiát kell utolérni

A kagylótól a tonhalig, az EU akvakultúra ágazata sokszínű, de vajon elég versenyképes? Spanyolország, Franciaország, Görögország és Olaszország vezetik a termelést, de a hatékonyság és a fenntarthatóság kulcskérdés.

Akvakultúra szerepe a szárazföldi országokban

Az EU szárazföldi országaiban (Csehország, Magyarország, Ausztria és Szlovákia) a teljes halászati termelés az akvakultúrából származik. Luxemburgban nincs piaci termelés.

Az akvakultúra általában jelentős szerepet játszik a Földközi-tenger és a Fekete-tenger menti országokban.

Máltán az akvakultúra adta a teljes halászati termelés 91,2%-át 2023-ban, hasonlóan a szlovéniai arányhoz. Cipruson (89,3%), Romániában (77,4%), Görögországban (69,4%), Bulgáriában (59,8%) és Olaszországban (51,8%) is ez adta a teljes halászati termelés többségét.

Akvakultúra fajok és specializáció

Fotó: AdobeStock

Az EU akvakultúra termelése a halakra és a puhatestűekre összpontosul. A halak (különösen a pisztráng, a tengeri keszeg, a tengeri süllő, a ponty, a tonhal és a lazac) és a puhatestűek (különösen a kagyló, az osztriga és a vénuszkagyló) együttesen az EU akvakultúra termelésének szinte egészét adták súly szerint 2023-ban.

A szivárványos pisztráng volt a legértékesebb faj az EU-ban 2023-ban, ami az akvakultúra termelés 17,7%-át tette ki. A tengeri süllő, a tengeri keszeg és az osztriga termelése volt a következő legértékesebb.

A hínár- és algatermelés a kék gazdaság feltörekvő ágazata. A tengeri halászat mellett egyre növekszik az akvakultúrából származó hínár és alga mennyisége. Ezeket a hínár- és algafajokat (beleértve a barna, vörös és zöld hínárokat) például élelmiszerekben, takarmánygyártásban, ipari és gyógyszerészeti termékekben használják. Bár a vízi növények akvakultúrás termelésének volumene kicsi a fogásokhoz képest (kb. 1%), a termelés értéke viszonylag magas. Franciaország volt a fő termelője a termesztett vízi növényeknek az EU-ban 2023-ban, ahol az átlagár körülbelül 20 euró/kg (nedves tömeg) volt. A piacon jelentős a specializáció, egyes uniós országok, mint például Spanyolország és Portugália, a magas hozzáadott értékű termesztett fajokra összpontosítanak.

Az akvakultúra-termelés főbb fajai
(%, EU, 2023)
Forrás: Eurostat

Országonkénti specializáció

Az akvakultúra ágazat nagymértékben specializálódott az EU-n belül. Spanyolország adta az EU-ban termesztett mediterrán kagyló (Mytilus galloprovincialis) mintegy 70%-át 2023-ban, főként az észak-spanyolországi torkolatokban található tutajoknak köszönhetően, az „fenéktől elválasztott” módszerrel. A kék kagylót (Mytilus edulis) az Atlanti-órában, északkeleti területén Franciaország (az EU-összesen mintegy 41%-a 2023-ban), Hollandia (mintegy 26%) és Írország (mintegy 12%) termesztette.

Fotó: AdobeStock

Mind a „fenéktől elválasztott” (Írországban előnyben részesített), mind a „fenéken” (Hollandiában előnyben részesített) módszert alkalmazták. Görögország adta az EU-ban termesztett aranydurbincs (Sparus aurata) 62%-át és az európai tengeri süllő (Dicentrarchus labrax) 51%-át 2023-ban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Eurostat