0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 15.

Drágulnak a gabonák

Emelkedett az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke áprilisban az előző hónaphoz képest, elsősorban a gabonafélék, hús- és tejtermékek magasabb jegyzésárai miatt a FAO adatai szerint.

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó árindexe 128,3 pont lett áprilisban, 1 százalékkal magasabb márciushoz képest, és 7,6 százalékkal magasabb a 2024. áprilisi szintnél.

Az ENSZ római székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és a cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

gabona betakarítás
Illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A mutató tavalyi átlaga 122 pont volt, 2,1 százalékkal alacsonyabb a 2023. évinél.

A FAO gabonaárindexe 1,2 százalékkal emelkedett márciushoz képest.

A búza globális ára kissé emelkedett, részben Oroszország exportkészleteinek szűkülése miatt, a rizsár-index az illatos fajták iránti erősebb kereslet miatt nőtt. A kukorica nemzetközi ára az Egyesült Államok szezonálisan szűkebb készletszintjei miatt emelkedett.

A FAO húsár-indexe áprilisban 3,2 százalékkal emelkedett márciushoz képest, az árak minden húskategóriában nőttek, de különösen a sertéshús drágult.

hús
Illusztráció
Fotó: Medgyesi Milán

A tejtermékár-index áprilisban 2,4 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, és 22,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az emelkedést a nemzetközi vajárak okozták, új történelmi csúcsra emelkedtek az európai készletek csökkenése miatt.

A növényi olajár-index 2,3 százalékkal csökkent, de így is 20,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A pálmaolaj ára jelentősen csökkent a főbb délkelet-ázsiai termelő országok szezonálisan magasabb termelése miatt, míg a globális szója- és repceolaj ára az erős globális importkeresletnek köszönhetően emelkedett. A napraforgóolaj ára alapvetően nem változott.

A cukorár-index 3,5 százalékkal csökkent márciushoz képest. Ennek oka jórészt azzal függ össze, hogy bizonytalanok a globális gazdasági kilátások, ezek pedig – egyelőre még nem tisztázott mértékben – visszafogják majd az ital- és élelmiszer-feldolgozó ágazatok keresletét, amelyekre együttesen a globális cukorfogyasztás nagy része esik.

Forrás: MTI

Magazin ajánló: