Szívvel-lélekkel, kreativitással
Idővel Nyírbogdányban nagyobb területen telepített homoktövist, és különböző termékeket készít belőle, valamint más gyógyhatású növényekből. Az őstermelői lekvárok, szörpök Poór-Téka márkanéven kaphatók, elsősorban vásárokon vagy nagyobb rendezvényeken.
Az első néhány bokrot a kertben ültették el a készülő szakdolgozat kapcsán, és Ágnes hamar rájött, hogy nemcsak igénytelen, a nyírségi homokon jól megélő növény, hanem keresik is, hiszen számos jótékony hatása van a szervezetünkre.
Egyikből sincsen sok, mert hosszú távon is megmarad kézműves termelőnek, aki mindent a maga kezében tart. Így tudja biztosan, hogy minden Poór-Téka olyan, amilyennek lennie kell: nincs benne tartósítószer vagy adalékanyag, és a lehető legkevesebb összetevőből, szívvel-lélekkel készül.
Mint a honlapján írja, a homoktövis termése gazdag könnyen emészthető szénhidrátokban, szerves savakban, ásványi és bioaktív anyagokban, valamint vitaminokban, magja és levele is sok hasznos összetevőt tartalmaz. Legfontosabb egészségi hatásai, hogy védi és erősíti az immunrendszert, ezáltal javítja a szervezet ellenálló képességét, véd a fertőzésektől, késlelteti az öregedést, javítja az általános egészségi állapotot, fokozza az anyagcserét, így segít az ideális testsúly megtartásában, csökkenti a vércukorszintet, védi a májat és kedvezően hat a gyomorra, lassítja az érelmeszesedést, gátolja a hajhullást, gyógyítja a sebeket. Egyetlen hátránya, hogy savanyú: más gyümölcsökkel párosítva az íze kellemesebb. És itt nyílik tere a kreativitásnak, hiszen más, ugyancsak egészséges növények- kel együtt vagy kellemesebb formába öntve már nem gyógyhatása miatt fogyaszthatjuk, hanem csemegeként is.
A feldolgozáshoz az általános kistermelői feltételeknek kell megfelelni, a termékek egy különálló faházban készülnek, ahol van víz, plafonig kicsempézték, hűtőkkel, mélyhűtőkkel és jellemzően ház- tartási méretű eszközökkel szerelték fel.
Minden évben kézzel takarítják be a termést, ehhez Ágnes férje készített egy szerszámot, amivel lehúzzák a bogyókat az ágakról. Sok sérülést lehet szerezni a szedéskor, hetekig húzkodják a töviseket a kezükből, karjukból. Három különböző érés- idejű fajtát ültettek, de mostanában egyre inkább összecsúszik az érés, ezért szükség szerint az üzemi módszert is alkalmazzák, vagyis levágják a terméses ágakat és lefagyasztják a későbbi feldolgozásra. Az utóbbi években augusztus 20. körül kezdhetik a szedést, a család segítségével, ugyanis alkalmi dolgozókat nehéz találni, különösen a szúrós homoktövis betakarítására.