0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

5 izgalmas bodzavirágos recept

Javában nyílik az illatos bodzavirág a bokrokon. Ahhoz, hogy megőrizzük zamatát, nem csak szörpbe zárhatjuk. A bodzaszörp alaprecepten túl mutatunk pár ínycsiklandó inni- és harapnivalót, sőt egy kimondottan egészséges, fermentált változatot is!

Bodzaszörp alaprecept

  • Kb 20 db bodzavirág
  • 3 kezeletlen citrom
  • 1 kg cukor
  • 1,5 l víz

Áztassuk be a bodzavirágokat és a citrom lereszelt héját másfél liter vízbe, s hagyjuk ázni egy éjszakán keresztül. Másnap szűrjük le sűrű szövésű szűrön, majd adjuk hozzá a cukrot és a citrom levét. Ezután jön a melegítés és főzés kb. 5 percen keresztül. Melegen palackozzuk az itókát tiszta, sterilizált üvegbe. Hűtőben több hétig eláll tartósítószer nélkül és felhasználható hozzávalóként az alábbi receptekhez.

bodzaszörp

Házi, krémes bodzafagylalt recept:

  • 4 tojássárgája
  • 85g porcukor​
  • 425ml főzőtejszín (tejmentesen is készíthető)
  • 4 evőkanál bodzavirágszörp

Egy tálban verjük fel a tojássárgáját a cukorral, amíg a keverék kivilágosodik és besűrűsödik. A tejszínt melegítsük, de ne forraljuk fel, majd adjuk hozzá a bodzavirágszörpöt. Folyamatos keverés mellett a tojásos részhez keverjük a forró tejszínt, majd egy forrásban lévő víz fölött lassan tovább melegítjük, amig krémszerűvé nem sűrűsödik. Rendszeresen keverjük meg, hogy ne ragadjon le. A sűrű krémet hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd mehet a fagylaltkészítő gépbe vagy rendszeres forgatás mellett a fagyasztóba.

Bodzavirágos és citromos cupcake

A tésztához:

  • 250g vaj
  • 225g porcukor
  • 4 db tojás
  • 250 g liszt
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál bodzavirágszörp

A krémhez:

  • 400 g porcukor
  • 200 g vaj
  • 2 evőkanál bodzavirágszörp
  • 1 citrom leve

A tésztához habosítsuk fel a vajat a porcukorral, majd fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat, ügyelve arra, hogy a keverék ne csapódjon össze. Ezután mehet hozzá a sütőporos liszt, a citromhéj és a bodzaszörp. Muffin formába süssük ki 15-20 perc alatt 180 fokon a sütiket, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.

A krém elkészítéséhez keverjük a vajat  habosítóval pár percig, majd szitáljuk hozzá a porcukrot, citromlevet és a szörpöt mindaddig, amíg világos, sima masszát nem kapunk. Habformázóval nyomjunk kupacokat a muffinok tetejére, majd díszítsük friss bodzavirággal vagy reszelt citromhéjjal, tetszés szerint!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: