Bodzaszörp alaprecept
- Kb 20 db bodzavirág
- 3 kezeletlen citrom
- 1 kg cukor
- 1,5 l víz
Áztassuk be a bodzavirágokat és a citrom lereszelt héját másfél liter vízbe, s hagyjuk ázni egy éjszakán keresztül. Másnap szűrjük le sűrű szövésű szűrön, majd adjuk hozzá a cukrot és a citrom levét. Ezután jön a melegítés és főzés kb. 5 percen keresztül. Melegen palackozzuk az itókát tiszta, sterilizált üvegbe. Hűtőben több hétig eláll tartósítószer nélkül és felhasználható hozzávalóként az alábbi receptekhez.
Házi, krémes bodzafagylalt recept:
- 4 tojássárgája
- 85g porcukor
- 425ml főzőtejszín (tejmentesen is készíthető)
- 4 evőkanál bodzavirágszörp
Egy tálban verjük fel a tojássárgáját a cukorral, amíg a keverék kivilágosodik és besűrűsödik. A tejszínt melegítsük, de ne forraljuk fel, majd adjuk hozzá a bodzavirágszörpöt. Folyamatos keverés mellett a tojásos részhez keverjük a forró tejszínt, majd egy forrásban lévő víz fölött lassan tovább melegítjük, amig krémszerűvé nem sűrűsödik. Rendszeresen keverjük meg, hogy ne ragadjon le. A sűrű krémet hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd mehet a fagylaltkészítő gépbe vagy rendszeres forgatás mellett a fagyasztóba.
Bodzavirágos és citromos cupcake
- 250g vaj
- 225g porcukor
- 4 db tojás
- 250 g liszt
- fél zacskó sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 4 evőkanál bodzavirágszörp
A krémhez:
- 400 g porcukor
- 200 g vaj
- 2 evőkanál bodzavirágszörp
- 1 citrom leve
A tésztához habosítsuk fel a vajat a porcukorral, majd fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat, ügyelve arra, hogy a keverék ne csapódjon össze. Ezután mehet hozzá a sütőporos liszt, a citromhéj és a bodzaszörp. Muffin formába süssük ki 15-20 perc alatt 180 fokon a sütiket, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.
A krém elkészítéséhez keverjük a vajat habosítóval pár percig, majd szitáljuk hozzá a porcukrot, citromlevet és a szörpöt mindaddig, amíg világos, sima masszát nem kapunk. Habformázóval nyomjunk kupacokat a muffinok tetejére, majd díszítsük friss bodzavirággal vagy reszelt citromhéjjal, tetszés szerint!