Bodzavirágos gin
- 6-8 bodzavirág
- 1 csík kezeletlen citrom héjából
- 1 evőkanál kristálycukor
- 500 ml gin
Tegyük a bodzavirágokat csatos üvegbe a citromhéjjal, cukorral ginnel együtt. Áztassuk 24 órán keresztül, majd szűrjük le sűrű szövésű szitán. A gin körülbelül egy hónapig áll el, koktélokhoz tonikkal vagy pezsgővel keverve egzotikus nyári slágerré válhat.
Bodzavirágos ecet
- 5 dl ecet (pl. fehérbor-, alma- vagy rizsecet)
- 5 friss bodzavirág
Áztassuk be a bodzavirágokat egy befőttesüvegbe az ecettel együtt, majd hagyjuk érni szobahőmérsékleten, két héten keresztül. Arra figyeljünk, hogy a virágokat mindig elfedje az ecet. Két hét elteltével szűrjük le a zamatos ecetünket. Használhatjuk öntetekben és ízesítőként édes és sós ételekhez.
A fenti receptek a https://tastebotanical.com/ oldalról származnak, még több izgalmas, a hagyományostól eltérő virágos, fűszeres receptek közül válogathatunk egész évben.
Fermentált bodzavirágpezsgő
Nem csak zamatos, de roppant egészséges nyári frissítő. A recept az Erdőkostoló blogról származik-
- 1 liter víz
- 1-2 csapott evőkanál cukok
- 1 kisebb citrom leve
- 1 csipet só
- sok bodzavirág
- 3-4 citromkarika vagy reszelt citromhéj
- pár ág citromfű (vagy citromos kakukkfű, akácvirág, egyéb fűszerek)
- aszalt alma vagy körte vékonyra szelve
Literes üvegenként kell beáztatni a fenti kombinációt, majd 1-2 napon keresztül, szobahőmérsékleten erjedni hagyni. A leszűrt leveket összeöntve további 2 napig érdemes szobahőmérsékleten tovább érlelni.
A fekete bodza (Sambucus nigra) ősi gyógynövényünk. Régóta használják fejfájás, neuralgia, fogfájás, megfázás, vírusfertőzések és székrekedés enyhítésére. Tudtad, hogy a világ legkedveltebb gyógynövényeinek az egyike?