Alapos lemosás

A legtöbb növényvédőszer-maradvány a gyümölcsök és zöldségek felületén található. Már a tiszta vízzel történő alapos mosással, dörzsöléssel, törölgetéssel jelentősen csökkenthetjük a felületi maradványok mennyiségét, de egy rövid áztatással még hatékonyabbak lehetünk.
Áztatás
Ecetes: egyes kutatások szerint az ecetes oldatban (egy rész ecethez adjunk három-négy rész vizet) történő 25-30 perces áztatás segíthet egyes peszticidek lebontásában és eltávolításában, valamint elpusztítja a baktériumok 98 %-át. Utána alaposan öblítsünk le mindent tiszta vízzel!
Szódabikarbónás: a Massachusettsi Egyetem kutatói szerint az almák 12-15 perces szódabikarbónás vízben való áztatása szinte teljesen eltávolíthat két gyakori növényvédő szert az almák felületéről. Oldjunk fel egy teáskanál szódabikarbónát egy liter vízben, majd áztatás után alaposan öblítsük le a zöldségeket, gyümölcsöket.
Súrolás
Sok gyümölcsöt és zöldséget viasz borít, amely a felülete alá zárja a növényvédőszer-maradványokat és a baktériumokat. Ezért ajánlott az áztatást alapos súrolással is kombinálni.
Hámozás

Számos növényvédő szer a gyümölcsök és zöldségek héjában vagy közvetlenül a héj alatt koncentrálódik. Hámozással tehát drasztikusan csökkenthetjük a növényvédőszer-maradványok mennyiségét. Hátránya, hogy ez a módszer a héjban, illetve közvetlenül a héj alatt található értékes tápanyagoktól is megfoszt. A leveles zöldségek esetében (pl. saláta, káposztafélék) pedig érdemes eltávolítani a legkülső leveleket, mivel ezek a leginkább kitettek a permetezésnek.
Persze ezek nem válthatják le egyik napról a másikra a mostani rendszert, de azzal, hogy egyre nagyobb részt vállalnak magukra, reményt adhatnak. Egy olyan jövőét, amelyben mindenki élő talajból származó, egészséges és tápláló élelmiszerhez juthat.