0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 20.

Véget ér a német spárgaszezon, jó volt a kereslet és stabilak az árak

A hagyományok szerint Szent Iván-napig, június 24-ig tart a spárgaszezon Németországban, utána veszik át a tavasz zöldségének helyét a nyáriak. Eljött tehát a szezonösszegzés ideje, a fruchthandel.de portálon jelent meg nemrég egy rövid elemzés.

Az időjárásnak köszönhetően a szezon nagyobb nehézségek nélkül telt, a kereslet és a kínálat többnyire jó egyensúlyban volt. A fogyasztói árak hosszú ideig stabilak voltak, és csak az elhúzódó szezonkezdet idején, valamint az utolsó időszakban haladták meg a tavalyi szintet – állítja a délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetsége, a VSSE, és ezt erősítik meg az agrárpiaci információkat elemző AMI adatai is.

Forrás: Pixabay

Senki nem járt rosszul

Bár a termesztők költségei folyamatosan emelkednek, ennek ellenére voltak olyan időszakok, amikor a fogyasztók olcsóbban jutottak spárgához, mint az előző két évben. Ezzel együtt a termesztők sem jártak rosszul: mivel a 2018-as csúcs óta folyamatosan csökken az ültetvényfelület, nem kellett nagy mennyiségű spárgát nyomott áron értékesíteniük.

„Az idei szezon nyugodtan, nagyobb kihívások nélkül telt. A helyben termesztett spárga továbbra is nagy keresletnek örvend, és örülünk, hogy a kereskedők és a vásárlók értékelik a hazai zöldség minőségét. Aggodalommal tekintünk azonban a 2026-ban esedékes minimálbér-emelésre, miután idén is újabb gazdaságok voltak kénytelenek bezárni vagy felhagyni a spárgatermesztéssel a termelési költségek emelkedése miatt” – magyarázta Simon Schumacher, a VSSE szóvivője.

Már nem csak a fehér spárgát termesztik

Összességében az időjárás idén kedvező volt, sem a hideg, sem a meleg periódusok nem tartottak túl hosszú ideig. Nem voltak tartós hőhullámok, így túltermelés sem, és így nem esett az ár. Továbbra is trend, hogy a drasztikus minimálbér-emelések miatt mindenki csak annyi spárgát termeszt, amennyit biztonsággal el lehet adni – ezt már dr. Ludger Aldenhoff szaktanácsadó fejtette ki. Általában a szaktanácsadók egyetértenek abban, hogy jó a hangulat a gazdaságokban, írta a fruchthandel.de cikke.

Németországban jó sokáig jóformán csak fehér spárgát szedtek és értékesítettek, az változóban van, erről is írt a cikk. Szaktanácsadók szerint két-három éve jellemző, hogy egyes gazdaságok a zölden szedett árura álltak rá, és a kereslet is megvan rá, nagyon jól fogadták a piacon.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu