0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 25.

A kukorica melléktermékei rengeteg módon hasznosíthatók – házilag is…

A kukorica könnyű termeszthetősége és rendkívüli alkalmazkodóképessége tette lehetővé, hogy szinte az egész világot meghódítsa és alapvető gabonafélévé nője ki magát.

Takarmány

A kukorica maradványai zölden vagy silózott takarmányként kerülnek terítékre. Elsősorban a szarvasmarhák táplálására használják.

kukorica aszály növénytermesztés
Illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert

Alomanyag

A kukoricacsutkából készült őrlet az egyik legbiztonságosabb dolog, amit házikedvenceink alá tehetünk. Jó nedvszívóhatású, megköti a szagokat és végül komposztálható. A kisrágcsálók szeretik, és szívesen csörtetnek benne, de nyulak, kecskék, juhok és akár szarvasmarhák alá is szórhatjuk.

Takarító eszközök

A kukoricaszár rostjainak felhasználásával strapabíró, mégis relatíve könnyen lebomló mosogatórongyok és szivacsok készülhetnek.

Második generációs bioetanol

Míg a hagyományos gyártásban a kukoricaszemből állítják elő az etanolt, a második generációs technológia némileg etikusabbnak mondható, hiszen a kukoricaszárat, csutkát, fás szárú növényi maradványokat hasznosítja, amelyek egyébként különben is hulladékként végeznék. Már csak tökéletesíteni kell a folyamatot, hogy hatékonyabb legyen az átalakítás.

Mulcs

Saját termesztésű kukoricanövényeink hulladékát finomra aprítva talajtakarásra használhatjuk, hogy elnyomjuk a gyomokat, illetve minél jobban megőrizzük a talaj nedvességtartalmát. Kellemes és tartós takarója a talajnak, ami végső soron elbomlásával javítani fogja a talaj szerkezetét és megnövelni a humusztartalmát. Ez az egyik legegyszerűbb felhasználási módja, és amellett hogy még szállítást sem igényel, közvetlenül a kertben segíti a növényeket.

kukorica
Fotó: Freepik

Gyújtós és menő „adalékanyag” grillezéshez

A száraz kukoricacsutka könnyen és gyorsan lángra kap, ezáltal segíti a begyújtást. Ha faszén mellett, vagy helyett használjuk grillezés közben, különleges, enyhén édeskés ízt ad élelmeinknek. Sőt, aki igazán motivált, oxigénszegény környezetben faszénné alakíthatja a kukoricacsutkát.

Rusztikus díszek

A kukorica szára, levelei és a csutka rusztikus, természetes díszítőelemmé válhat. Sokféleképpen használhatjuk, díszeket, füzéreket, fonatokat, koszorúkat, kosarakat, készíthetünk belőlük. Érdekes textúrát kapunk, ha festéskor a csutkát ecsetként használjuk.

Komposzt

És nem utolsó sorban komposztunk rétegezéséhez is használhatjuk.

A kukorica hulladékainak hasznosítása egyre nagyobb hangsúlyt kap a körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság szempontjából. Ahogy a fenti példák is szemléltetik, számos területre kerülhetnek és értékes alapanyagokká válhatnak.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu