0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 16.

Cukkini – a konyha igazi nyári szupersztárja

A nyár egyik legnagyobb slágere június végétől augusztusig a cukkini.

Könnyen termeszthető, bőtermő és az egyik legjobban variálható nyári zöldség, főételben, köretben vagy akár desszertként is megállja a helyét. Ha már unod a rántott karikákat, akkor mutatunk neked 3 kreatív és egészséges receptet a közel-keleti klasszikusoktól a zöldséges süteményig.

Cukkinik kosárban
Fotó: Евгения__art, Pixabay

Kousa Mahshi vagyis Egyiptomi töltött cukkini

A mashini egyik legjobb tulajdonsága, hogy egy ételben teljes értékű étkezést kapunk (zöldség, rizs és hús) valamint, hogy a tölteléket más zöldségekhez is felhasználhatjuk például paradicsomhoz, padlizsánhoz.

Hozzávalók (10 adaghoz):

  • 5 evőkanál extra szűz olívaolaj, felosztva
  • 1 kis vöröshagyma, reszelve
  • 225 g sovány darált marhahús
  • 1 nagy paradicsom, apróra vágva
  • 255 g jázmin rizs, öblítve
  • 1 csokor apróra vágott friss koriander
  • 1 csokor apróra vágott friss kapor
  • 1 csokor apróra vágott lapos levelű petrezselyem
  • 1 teáskanál paprika
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • ¼ teáskanál őrölt kardamom
  • 2 teáskanál só, felosztva
  • ¼ teáskanál őrölt bors
  • 1 csésze víz, plusz még amennyi szükséges
  • 1/2 közepes citrom leve
  • 10 közepes cukkini
  • 4 csésze sózatlan marhahúsleves
  • 1 (425 g) doboz kockára vágott paradicsom

Elkészítés:

  1. Kezdjük a töltelékkel:
    Melegíts fel 2 evőkanál olívaolajat egy közepes serpenyőben közepes lángon. Add hozzá a reszelt hagymát, és párold 2 percig, amíg üveges, de még nem barna. Ezután add hozzá a darált marhahúst, és főzd kb. 3 percig, míg kifehéredik, de még szaftos marad (ne pirítsd túl).
  2. Fűszerezés és főzés:
    Szórd bele a felaprított paradicsomot, a megmosott rizst, valamint az apróra vágott koriandert, kaprot, petrezselymet. Add hozzá a paprikát, köményt, kardamomot, a sót és egy csipet borsot. Keverd jól össze, majd öntsd fel 1 csésze vízzel. Forrald fel, majd alacsony lángon, lefedve főzd 10 percig. A végén locsold meg 1 teáskanál citromlével, majd vedd le a tűzről, és tedd félre.
  3. A cukkini előkészítése:
    Vágd le a cukkinik végeit, és ha kell, rövidítsd őket, hogy függőlegesen elférjenek egy magas lábasban. Egy éles, vékony késsel vágj körbe a magos rész mentén, majd egy kiskanál vagy karalábévájó segítségével vájd ki óvatosan a belsejét. Hagyj kb. 0,5 cm vastag falat és az alján 1 cm-t épen.
  4. Töltés:
    Töltsd meg a cukkiniket a húsos-rizses keverékkel, de ne túl szorosan – hagyj kb. 1 cm-t a tetején, hogy a rizsnek legyen helye dagadni. Ha marad töltelék, készíthetsz belőle kis gombócokat, és együtt főzheted a cukkinivel – vagy le is fagyaszthatod.
  5. Főzés:
    Állítsd a töltött cukkiniket szorosan, de nem túl szorosan egy magas lábasba (a rizs még dagadni fog!). Öntsd rá a húslevest, majd ha nem lepi el szinte teljesen, adj hozzá vizet, hogy csak a tetejük kandikáljon ki. Locsold meg a tetejüket a maradék 3 evőkanál olívaolajjal.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: