Könnyen termeszthető, bőtermő és az egyik legjobban variálható nyári zöldség, főételben, köretben vagy akár desszertként is megállja a helyét. Ha már unod a rántott karikákat, akkor mutatunk neked 3 kreatív és egészséges receptet a közel-keleti klasszikusoktól a zöldséges süteményig.

Kousa Mahshi vagyis Egyiptomi töltött cukkini
A mashini egyik legjobb tulajdonsága, hogy egy ételben teljes értékű étkezést kapunk (zöldség, rizs és hús) valamint, hogy a tölteléket más zöldségekhez is felhasználhatjuk például paradicsomhoz, padlizsánhoz.
Hozzávalók (10 adaghoz):
- 5 evőkanál extra szűz olívaolaj, felosztva
- 1 kis vöröshagyma, reszelve
- 225 g sovány darált marhahús
- 1 nagy paradicsom, apróra vágva
- 255 g jázmin rizs, öblítve
- 1 csokor apróra vágott friss koriander
- 1 csokor apróra vágott friss kapor
- 1 csokor apróra vágott lapos levelű petrezselyem
- 1 teáskanál paprika
- ½ teáskanál őrölt kömény
- ¼ teáskanál őrölt kardamom
- 2 teáskanál só, felosztva
- ¼ teáskanál őrölt bors
- 1 csésze víz, plusz még amennyi szükséges
- 1/2 közepes citrom leve
- 10 közepes cukkini
- 4 csésze sózatlan marhahúsleves
- 1 (425 g) doboz kockára vágott paradicsom
Elkészítés:
- Kezdjük a töltelékkel:
Melegíts fel 2 evőkanál olívaolajat egy közepes serpenyőben közepes lángon. Add hozzá a reszelt hagymát, és párold 2 percig, amíg üveges, de még nem barna. Ezután add hozzá a darált marhahúst, és főzd kb. 3 percig, míg kifehéredik, de még szaftos marad (ne pirítsd túl). - Fűszerezés és főzés:
Szórd bele a felaprított paradicsomot, a megmosott rizst, valamint az apróra vágott koriandert, kaprot, petrezselymet. Add hozzá a paprikát, köményt, kardamomot, a sót és egy csipet borsot. Keverd jól össze, majd öntsd fel 1 csésze vízzel. Forrald fel, majd alacsony lángon, lefedve főzd 10 percig. A végén locsold meg 1 teáskanál citromlével, majd vedd le a tűzről, és tedd félre. - A cukkini előkészítése:
Vágd le a cukkinik végeit, és ha kell, rövidítsd őket, hogy függőlegesen elférjenek egy magas lábasban. Egy éles, vékony késsel vágj körbe a magos rész mentén, majd egy kiskanál vagy karalábévájó segítségével vájd ki óvatosan a belsejét. Hagyj kb. 0,5 cm vastag falat és az alján 1 cm-t épen. - Töltés:
Töltsd meg a cukkiniket a húsos-rizses keverékkel, de ne túl szorosan – hagyj kb. 1 cm-t a tetején, hogy a rizsnek legyen helye dagadni. Ha marad töltelék, készíthetsz belőle kis gombócokat, és együtt főzheted a cukkinivel – vagy le is fagyaszthatod. - Főzés:
Állítsd a töltött cukkiniket szorosan, de nem túl szorosan egy magas lábasba (a rizs még dagadni fog!). Öntsd rá a húslevest, majd ha nem lepi el szinte teljesen, adj hozzá vizet, hogy csak a tetejük kandikáljon ki. Locsold meg a tetejüket a maradék 3 evőkanál olívaolajjal.