0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Állattartás szeretettel

Kecskéket és teheneket nevelnek a Tata melletti Be-Zso tanyán. Szakács Zsolt és felesége Izabella nem csupán haszonállatokként tekintenek a teheneikre és kecskéikre, különös érzelmi kötődési is fűzi őket az állatokhoz, a tejből pedig sajtok készülnek

Környékbeli éttermekben, borászatokban is meg lehet kóstolni a sajtjaikat. A sajtok minőségét jelzi, hogy évről évre résztvevői a Gundel-díj átadóünnepségének, vagy megjelennek az Év Borásza exkluzív díjátadó gálavacsoráján.

– Ezek az eredmények azok, amik erőt adnak a folytatáshoz. Ünnep a hétköznapokban, amire szükség van a napi munkához.

fűszerezett kecskesajt
Fotó: Csatlós Norbert

Kötődés az állatokhoz

Az állatok gondozásában időként akad segítség, de a fejést és napi 150-180 liter tej feldolgozását ketten végzik. Izabella meséli, hogy a közelmúltban volt olyan időszak, amikor minden kettejükre maradt, akkor annyira elfáradtak, hogy felmerült, eladják a tanyát.

– Bármilyen fáradt voltam, mindent magamra vállaltam, hogy az állatok megmaradjanak, annyira szeretem őket. Az állatokat eladni nem olyan, mit a sajtot kivinni a piacra, az állatok hozzánőnek az ember szívéhez. Eleinte minden kecskének volt neve, mióta sokan vannak, már csak a kedvenceknek. Régebben volt két tehenünk is, amit eladtunk, még ma is álmodom velük.

– Tudjuk, hogy elrontottuk – veszi át a szót Zsolt –, nem lenne szabad így kötődni az állatokhoz. Úgy kellene rájuk tekinteni, mint gazdasági vállalkozásra, de nekünk nem megy. Ha krumplit termesztenénk, akkor könnyebb lenne.
kislány kecskével gidával
Fotó: SF , Pixabay

– Az állatok szinte családtagok. Az egyik tehénnek, Virágnak fél éve fáj a lába, nem tudnak rajta segíteni, én meg nem tudok a szegény állat szemébe nézni, mert tudom, mi vár rá – mondja elérzékenyülve Izabella, hogyan próbálják megkönnyíteni a beteg állat mindennapjait. Egy másik pedig sérvet kapott egy ellésnél, tejet már nem ad, de eléldegél a többiek között.

A gazdaság két családot is el tudna tartani, és a sok lehetőség van benne a tovább fejlesztésére is. Mivel nincs, aki majd továbbvigye és életben tartsa a tanyát, ezért annyit vállalnak, amit ketten, alkalmi segítséggel el tudnak látni. És ez még sokáig így lesz.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: