Mik a metszés előnyei?

Amellett, hogy egy idő után kezelhetetlen, és átláthatatlan zöldtömeg keletkezne a növényen, ahogy már korábban is említettem, egészségügyi okai is vannak a metszésnek. A paradicsom számára létszükséglet, hogy kielégítő legyen körülötte a légmozgás, bármi, ami ezt megnehezíti vagy lehetetlenné teszi, kedvez a betegségek kialakulásának és rohamos terjedésének. Ezek a betegségek terméskiesést, illetve torz terméseket okozhatnak, valamint akár el is pusztíthatják a növényünket. Metszésükkel javíthatjuk a légáramlást, ami csökkenti a növény belsejében a páratartalmat, és lehetővé teszi, hogy gyorsabban felszáradjon a lombozat eső, illetve öntözés után. Habár itt meg kell jegyeznem, hogy tanácsosabb úgy hidratálni a növényeket, hogy a leveleiket elkerüljék a vízcseppek.
- A metszés több napfényt enged a növény közepébe, javítva a fotoszintézist, ami egészségesebb növekedést, erőteljesebb szöveteket eredményez.
- Metszéssel csökkenthetjük a növények sérüléseinek kockázatát, mivel az elhanyagolt, gyengébb kondíciójú növények ágai könnyebben letörnek a túldúsult lombozat, vagy a sok érésben levő termés alatt.
És ha már megtörtént a baj, a beteg leveleket azonnal el kell távolítani a tövekről, és megsemmisíteni, ezek nem komposztálhatók.
Hogyan metszünk?
Az egyik legfontosabb feladat a féldetermináltak és az indetermináltak esetében a hónaljhajtások kicsípése. Ezek az oldalhajtások elvonják az erőt a főhajtástól és csökkentik a légáramlást, ami bajok forrása lehet. Néhány naponta vizsgáljuk át növényeinket, mert ők nagyon szorgalmasan próbálnak terjeszkedni. A kisebb hajtáskákat ki tudjuk törni a kezünkkel, viszont a már megerősödöttebb szövetűeket éles metszőollóval távolítsuk el. Mindig figyeljünk a tisztaságra, akár a kezünket, akár eszközt használunk. A metszőollót használat után alkohollal sterilizáljuk, hogy elkerüljük a betegségek továbbadását.
A második legfontosabb tennivalónk az alsó levelek eltávolítása, vagyis szándékosan kopaszítsuk fel egy kicsit a szárat. Ezt több szempontból is ajánlott elvégezni, egyrészt, mert ezek az alsó levelek helyzetüknél fogva fogékonyabbak a talajban élő kórokozókra, másrészt segítjük vele a légáramlás biztosítását. Ez a fajta „metszés” bármilyen típusú paradicsom számára előnyös.
És végül van még egy hasznos lépés. A vegetációs időszak vége felé az indeterminált fajták felső hajtásait ajánlott visszavágni, hogy a növény inkább már a meglévő termések beérlelésére fordítsa az erejét és ne azon dolgozzon, hogy még tovább nőjön, még több levelet és virágot hozzon.
Paradicsomlevél kölni: 25 g friss paradicsomlevelet és 1 közepes nagyságú citrom héját vágjuk apróra és szórjuk egy befőttesüvegbe. Adjunk hozzá 1 teáskanálnyi apróra vágott bazsalikomlevelet. Öntsük fel 225 ml vodkával és végül csepegtessünk bele 10 csepp boróka illóolajat. Érleljük sötét, hűvös helyen 2-3 hétig, alkalmanként rázzuk fel. Szűrés után keverjünk bele fél teáskanál növényi glicerint és tároljuk jól záródó üvegben.
A metszés nélkül hagyott növények energiájuk jelentős részét a levélnövekedésre fordítják, ami túl sok lombozatot eredményezhet a gyümölcsök mennyiségének és minőségének rovására. Emellett pedig még a betegségek kialakulásának kockázata is megnövekszik a rossz légáramlás miatt.