0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

A paradicsom metszése, és levelének felhasználása…

Miért és hogyan kell megmetszeni a paradicsomot?  Plusz egy tipp a paradicsomlevelek felhasználására… Hiába él csupán néhány hónapig, mégis javasolt rendszeresen metszeni a paradicsomot. Hogy miért?

Mik a metszés előnyei?

nagy termésű paradicsomfajták paradicsom metszése
Nagyon kedveltek a nagy termésű paradicsomfajták, még úgy is, hogy ismert a repedésre való hajlamuk

Amellett, hogy egy idő után kezelhetetlen, és átláthatatlan zöldtömeg keletkezne a növényen, ahogy már korábban is említettem, egészségügyi okai is vannak a metszésnek. A paradicsom számára létszükséglet, hogy kielégítő legyen körülötte a légmozgás, bármi, ami ezt megnehezíti vagy lehetetlenné teszi, kedvez a betegségek kialakulásának és rohamos terjedésének. Ezek a betegségek terméskiesést, illetve torz terméseket okozhatnak, valamint akár el is pusztíthatják a növényünket. Metszésükkel javíthatjuk a légáramlást, ami csökkenti a növény belsejében a páratartalmat, és lehetővé teszi, hogy gyorsabban felszáradjon a lombozat eső, illetve öntözés után. Habár itt meg kell jegyeznem, hogy tanácsosabb úgy hidratálni a növényeket, hogy a leveleiket elkerüljék a vízcseppek.

  • A metszés több napfényt enged a növény közepébe, javítva a fotoszintézist, ami egészségesebb növekedést, erőteljesebb szöveteket eredményez.
  • Metszéssel csökkenthetjük a növények sérüléseinek kockázatát, mivel az elhanyagolt, gyengébb kondíciójú növények ágai könnyebben letörnek a túldúsult lombozat, vagy a sok érésben levő termés alatt.

És ha már megtörtént a baj, a beteg leveleket azonnal el kell távolítani a tövekről, és megsemmisíteni, ezek nem komposztálhatók.

Hajtatott paradicsom Kite paradicsom metszéseHogyan metszünk?

Az egyik legfontosabb feladat a féldetermináltak és az indetermináltak esetében a hónaljhajtások kicsípése. Ezek az oldalhajtások elvonják az erőt a főhajtástól és csökkentik a légáramlást, ami bajok forrása lehet. Néhány naponta vizsgáljuk át növényeinket, mert ők nagyon szorgalmasan próbálnak terjeszkedni. A kisebb hajtáskákat ki tudjuk törni a kezünkkel, viszont a már megerősödöttebb szövetűeket éles metszőollóval távolítsuk el. Mindig figyeljünk a tisztaságra, akár a kezünket, akár eszközt használunk. A metszőollót használat után alkohollal sterilizáljuk, hogy elkerüljük a betegségek továbbadását.

A bokorparadicsommal nem kell ennyire szigorúnak lennünk, esetükben csak az első virágfürt alatti hajtásokat kell eltávolítani.

A második legfontosabb tennivalónk az alsó levelek eltávolítása, vagyis szándékosan kopaszítsuk fel egy kicsit a szárat. Ezt több szempontból is ajánlott elvégezni, egyrészt, mert ezek az alsó levelek helyzetüknél fogva fogékonyabbak a talajban élő kórokozókra, másrészt segítjük vele a légáramlás biztosítását. Ez a fajta „metszés” bármilyen típusú paradicsom számára előnyös.

És végül van még egy hasznos lépés. A vegetációs időszak vége felé az indeterminált fajták felső hajtásait ajánlott visszavágni, hogy a növény inkább már a meglévő termések beérlelésére fordítsa az erejét és ne azon dolgozzon, hogy még tovább nőjön, még több levelet és virágot hozzon.

És ha már van egy halom paradicsomlevelünk, elkészíthetjük nagyanyáink kedvenc paradicsomleveles kölnijét.

paradicsom-algyő paradicsom metszéseParadicsomlevél kölni: 25 g friss paradicsomlevelet és 1 közepes nagyságú citrom héját vágjuk apróra és szórjuk egy befőttesüvegbe. Adjunk hozzá 1 teáskanálnyi apróra vágott bazsalikomlevelet. Öntsük fel 225 ml vodkával és végül csepegtessünk bele 10 csepp boróka illóolajat. Érleljük sötét, hűvös helyen 2-3 hétig, alkalmanként rázzuk fel. Szűrés után keverjünk bele fél teáskanál növényi glicerint és tároljuk jól záródó üvegben.

A metszés nélkül hagyott növények energiájuk jelentős részét a levélnövekedésre fordítják, ami túl sok lombozatot eredményezhet a gyümölcsök mennyiségének és minőségének rovására. Emellett pedig még a betegségek kialakulásának kockázata is megnövekszik a rossz légáramlás miatt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: