0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 20.

Rémálmokat okozhat a sajt?

Tudósok vizsgálták a tejtermékfogyasztás és az alvás minősége közötti összefüggést. Eszerint pedig valóban negatív hatással lehet az éjszakai nyugalomra, ha valaki túl sok sajtot vacsorázik.

A kutatáshoz egy kérdőívet használtak, mely az alvás minőségére és az étkezési szokásokra fókuszált. Több mint 1000 diák válasza alapján született meg a Frontiers in Psychology című folyóiratban publikált tanulmány.

„A rémálmok intenzitása erősen összefügg a laktózintoleranciával és más élelmiszer-allergiákkal” – idézte a tanulmány vezető szerzőjét, Dr. Tore Nielsen-t a MedicalXPress. A Montreali Egyetem munkatársa hozzátette, hogy ez lehetőséget ad a valamilyen érzékenységben szenvedőknek a nyugodt alvásra, amennyiben változtatnak étkezési szokásaikon.

parmezán
Fotó: Freepik

Régóta szólnak anekdoták arról, hogy az esti étkezés hatással lehet az álmokra. Azonban eddig nem sok bizonyíték állt rendelkezésre ennek igazolására vagy cáfolására. A mostani kutatásban azonban a MacEwan Egyetem 1082 hallgatója által adott válaszok érdekes dolgokra mutattak rá.

A válaszadók nagyjából harmada küzd rendszeresen rémálmokkal. A nők nagyobb valószínűséggel emlékeztek vissza az álmaikra, ezáltal többször számoltak be rosszabb minőségű alvásról vagy rémálmokról is. Emellett kétszer akkora volt a valószínűsége, hogy valamilyen élelmiszer-intoleranciában szenvednek. A felmérésben résztvevők 40 százaléka szerint a késői étkezés vagy bizonyos ételek hatással vannak az alvás minőségére. 25 százalékuk pedig konkrét élelmiszertípusokat jelölt meg, melyek (szerintük) rontják az éjszakai pihenés hatásfokát.

Jó és rossz álmok – az vacsora befolyásolja?

A kevésbé egészségesen étkezőknek nagyobb eséllyel volt rémálmuk, de kevésbé tudtak visszaemlékezni ezekre.

Az általános vélekedés szerint a rossz alvásért az édes és a fűszeres ételek, valamint a tejtermékek felelősek.

Mindössze a válaszadók kis csoportja, 5,5 százalékuk mondta azt, hogy az elfogyasztott ételek hatással voltak az álmokra. Szerintük az édes ételek és a tejtermékek fogyasztása után bizarrabbá, ijesztőbbé váltak az álmaik.

Amikor a szerzők összehasonlították az ételintoleranciákat a rémálmokkal és a rossz minőségű alvással, a laktózintolerancia szoros kapcsolatot mutatott ezekkel, valamint az emésztőrendszeri tünetekkel is. Könnyen lehet, hogy a tejtermékek fogyasztása indítja be ezeket a kellemetlen folyamatokat, és az éjszakai diszkomfort hatással van az alvás minőségére.

alvás életmód pihenés álom
Fotó: Freepik
Forrás: MedicalXPress