0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 24.

Frissítse fel bőre szépségét zöldségekkel és gyümölcsökkel

Bőrünk télen kissé fakóbb, beszürkül. Tavasszal kezd ébredezni. És nyáron a temérdek zöldség és gyümölcs hatására már teljes pompájában ragyog - feltéve ha eszünk belőlük eleget. Így vannak hasznunkra külsőleg és belsőleg egyaránt...

A növényi táplálékok kívül, belül táplálják, felüdítik és feltöltik a bőrt. A legjobb szépségprogram, ha rengeteg szezonális zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

A bőr táplálása belülről

A bőr egészsége és szépsége szempontjából az egyik legfontosabb tényező a táplálkozás. Azon belül is a vitaminokban, ásványi anyagokban és fitonutriensekben gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Ezek tápanyagai az emésztőrendszerben megemésztődnek és a test által felvehető állapotba kerülnek. A felszívódott tápanyagok és az átalakított vitaminok azután a vérkeringésen keresztül jutnak el a sejtekhez, beleértve a bőr legmélyebb rétegeit is. Az emésztőrendszeren keresztül szervezetbe került anyagokat a szervezet hatékonyabban szállítja és hasznosítja, valamint védettebbek is a lebomlástól, mint a közvetlenül a bőr felületén alkalmazottak, amelyek jobban ki vannak téve a levegőnek, a fénynek és a hőnek. Ami nem jelenti azt, hogy az utóbbinak ne lenne értelme, de az előbbi hasznosabb. És ha a teljesebb képet nézzük, a táplálkozás mellett a megfelelő folyadékfogyasztás, a fényvédelem, az elegendő alvás és a stresszkezelés elsajátítása is kulcsfontosságú.

Fotó: Wendy Wei/Pexels

Miként hatnak a kencék?

A nyers zöldségek és gyümölcsök általában meglehetősen magas víztartalommal rendelkeznek, ezért azonnali, felületi hidratációt tudnak biztosítani a bőrnek, ami átmenetileg puhábbá és rugalmasabbá teheti azt.

Éretten és frissen, -mielőtt még hosszú időt töltenének utazgatással és arra várnának, hogy valaki beléjük szeressen, -a vitamintartalmuk is számottevő.

A C-vitamin egy erős antioxidáns, és alapvető a kollagéntermeléshez, ezért többek között a bőr rugalmasságáért is felel. Külsőleg alkalmazva hatékony lehet a bőröregedés lassításában és a pigmentfoltok halványításában. Az E-vitamin védi a sejteket az oxidatív stressztől és hidratál. Az avokádóból, illetve az olajos magvakból készült pakolások tartalmazhatnak E-vitamint. A karotinoidok (pl. béta-karotin a sárgarépában, paradicsomban), amelyek szintén erős antioxidánsok, segítenek a bőr UV-károsodás elleni védelmében. És elméletileg valamennyi ásványi anyag is bejuthat, melyek a bőr egészségének és szépségének megőrzéséhez szükségesek. De még messze nem ért véget a különleges hatóanyagok sora.

Egyes gyümölcsök, mint például az alma, ananász, citrusfélék, vagy a bogyós gyümölcsök természetes gyümölcssavakat (pl. almasav, citromsav) tartalmaznak, amelyek kíméletes hámlasztó hatással rendelkeznek, így használatuk után a bőr tisztábbnak, ragyogóbbnak, simábbnak látszik. És például az ananász és a papaya olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek szintén enyhe hámlasztó hatással bírhatnak.

Természetes szépítőszerek

A legteljesebb hatást akkor érjük el, ha mind megesszük, mind kencét is készítünk belőlük. Íme, néhány javaslat.

Bogyós gyümölcsök és szamóca

Belsőleg: tele vannak C-vitaminnal és fitonutriensekkel (pl.: antociánok), ezek segítségével védik a bőrt a szabadgyököktől, támogatják a kollagéntermelést és csökkentik a gyulladásokat.

Külsőleg: a szétnyomkodott, pürésített gyümölcsökből kiváló hámlasztó és ragyogást fokozó pakolást készíthetünk. A szamóca például tartalmaz szalicilsavat is, ami segíthet a pattanásos bőrön. Ellagsavtartalma végett halványítja a foltokat és fehéríti a fogakat. Alfa-hidroxisav- tartalma végett pedig tisztítja a bőrt és leoldja az elhalt hámsejteket. És nem utolsó sorban a káros UV- sugaraktól is véd.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu