Citrusfélék
Belsőleg: C-vitamin-tartalmukkal hozzájárulnak a kollagénszintézishez, erősítik az immunrendszert és ragyogóvá teszik a bőrt.
Külsőleg: héjuk és levük citromsavat tartalmaz, ami gyengéd hámlasztóként működik. Használhatók arcvízbe csepegtetve vagy maszkok alapanyagaként a bőr felfrissítésére. A citromlé helyrebillenti a bőr pH értékét, baktériumölő hatású és felveszi a kesztyűt a pattanások ellen. Stimulálja az új sejtek fejlődését, ezzel elősegíti a regenerálódást. A benne található alfa-hidroxisav leoldja az elhalt hámréteget, üdébbé teszi az arcot, és halványítja a foltokat, de ne vigyük túlzásba a használatát, mert kissé szárító hatású. A narancsillóolaj fényérzékenységet okoz, ezért a narancshéj használata után érdemes kerülni a közvetlen napfényt.
Paradicsom
Belsőleg: gazdag likopinban, ami egy erős antioxidáns, és különösen hatékony a nap UV-sugárzása elleni védelemben és segíthet csökkenteni a ráncok megjelenését.
Külsőleg: pürésítve segíthet a bőrtónus javításában és a pórusok tisztításában.
Avokádó

Belsőleg: egy végtelenül gazdag gyümölcs, egészséges zsírsavai (omega-3 és omega-6), E- és C-vitamintartalma alapvetően fontosak a bőr hidratáltságához, rugalmasságához és az oxidatív károsodás elleni védelméhez.
Sárgarépa
Belsőleg: béta-karotin-tartalma a szervezetben A-vitaminná alakul. Az A-vitamin pedig elengedhetetlen a sejtmegújuláshoz, segíthet a bőr egészséges megjelenésének fenntartásában, valamint enyhe UV-védelmet is nyújt.
Külsőleg: a reszelt vagy pürésített sárgarépából készített arcmaszk fokozza a bőr természetes ragyogást.
Uborka
Belsőleg: magas víztartalma miatt kiválóan hidratál belülről, emellett feltölt ásványokkal és nyomelemekkel.
Külsőleg: a vékonyra szeletelt uborka, (esetleg egy darabka uborkahéj), vagy az uborkalével átitatott vattapamacs régóta bevált praktika a szem alatti karikák, és a puffadás eltűntetésére, valamint az irritált bőr megnyugtatására és hidratálására.
Görögdinnye
Belsőleg: a finom, lédús és hűsítő dinnye kb. 92 % élő vizet, számos vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és értékes növényi hatóanyagokat tartalmaz, szó szerint az egyik legtökéletesebb táplálék nyárra.
Külsőleg: C-vitamintartamával serkenti a kollagéntermelést, segít csökkenteni, illetve késleltetni a ráncocskák megjelenését. Az A- és B-vitaminok révén hozzájárul a bőr szerkezetének fenntartásához. Likopintartalma pedig véd a bőrgyulladást, illetve szövetkárosodást okozó napsugárzás és az ártalmas szabadgyökök ellen.
Azonban míg a növényi alapanyagokból készült házi pakolások, kencék kellemesek, és felüdítőek lehetnek, elsősorban rövidtávú hidratáló, és enyhe hámlasztó hatást fejtenek ki a bőr felszínén, addig a zöldségek és gyümölcsök elfogyasztása a leghatékonyabb mód arra, hogy bőrünk valóban megkapja a szükséges tápanyagokat. Az egészséges bőr belülről épül fel, számára az elfogyasztott ételek biztosítják a szükséges építőköveket és védőanyagokat.