0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 25.

Frissítse fel bőre szépségét zöldségekkel és gyümölcsökkel

Bőrünk télen kissé fakóbb, beszürkül. Tavasszal kezd ébredezni. És nyáron a temérdek zöldség és gyümölcs hatására már teljes pompájában ragyog - feltéve ha eszünk belőlük eleget. Így vannak hasznunkra külsőleg és belsőleg egyaránt...

Citrusfélék

Belsőleg: C-vitamin-tartalmukkal hozzájárulnak a kollagénszintézishez, erősítik az immunrendszert és ragyogóvá teszik a bőrt.

Külsőleg: héjuk és levük citromsavat tartalmaz, ami gyengéd hámlasztóként működik. Használhatók arcvízbe csepegtetve vagy maszkok alapanyagaként a bőr felfrissítésére. A citromlé helyrebillenti a bőr pH értékét, baktériumölő hatású és felveszi a kesztyűt a pattanások ellen. Stimulálja az új sejtek fejlődését, ezzel elősegíti a regenerálódást. A benne található alfa-hidroxisav leoldja az elhalt hámréteget, üdébbé teszi az arcot, és halványítja a foltokat, de ne vigyük túlzásba a használatát, mert kissé szárító hatású. A narancsillóolaj fényérzékenységet okoz, ezért a narancshéj használata után érdemes kerülni a közvetlen napfényt.

paradicsomParadicsom

Belsőleg: gazdag likopinban, ami egy erős antioxidáns, és különösen hatékony a nap UV-sugárzása elleni védelemben és segíthet csökkenteni a ráncok megjelenését.

Külsőleg: pürésítve segíthet a bőrtónus javításában és a pórusok tisztításában.

Avokádó

Fotó: Freepik

Belsőleg: egy végtelenül gazdag gyümölcs, egészséges zsírsavai (omega-3 és omega-6), E- és C-vitamintartalma alapvetően fontosak a bőr hidratáltságához, rugalmasságához és az oxidatív károsodás elleni védelméhez.

Külsőleg: az összenyomkodott avokádó arcpakolásként a benne lévő zsírsavaknak és vitaminoknak köszönhetően táplálja és puhítja a száraz bőrt.

Sárgarépa

Belsőleg: béta-karotin-tartalma a szervezetben A-vitaminná alakul. Az A-vitamin pedig elengedhetetlen a sejtmegújuláshoz, segíthet a bőr egészséges megjelenésének fenntartásában, valamint enyhe UV-védelmet is nyújt.

Külsőleg: a reszelt vagy pürésített sárgarépából készített arcmaszk fokozza a bőr természetes ragyogást.

Uborka

uborka

Belsőleg: magas víztartalma miatt kiválóan hidratál belülről, emellett feltölt ásványokkal és nyomelemekkel.

Külsőleg: a vékonyra szeletelt uborka, (esetleg egy darabka uborkahéj), vagy az uborkalével átitatott vattapamacs régóta bevált praktika a szem alatti karikák, és a puffadás eltűntetésére, valamint az irritált bőr megnyugtatására és hidratálására.

Görögdinnye

görögdinnye Felgyőn

Belsőleg: a finom, lédús és hűsítő dinnye kb. 92 % élő vizet, számos vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és értékes növényi hatóanyagokat tartalmaz, szó szerint az egyik legtökéletesebb táplálék nyárra.

Külsőleg: C-vitamintartamával serkenti a kollagéntermelést, segít csökkenteni, illetve késleltetni a ráncocskák megjelenését. Az A- és B-vitaminok révén hozzájárul a bőr szerkezetének fenntartásához. Likopintartalma pedig véd a bőrgyulladást, illetve szövetkárosodást okozó napsugárzás és az ártalmas szabadgyökök ellen.

Számos tudományos kutatás támasztja alá, hogy a kiegyensúlyozott, változatos, tápanyagokban gazdag étrend, amely bőségesen tartalmaz zöldségeket, és gyümölcsöket, szignifikánsan javítja a bőr egészségét, megjelenését és öregedési folyamatainak lassítását.

Azonban míg a növényi alapanyagokból készült házi pakolások, kencék kellemesek, és felüdítőek lehetnek, elsősorban rövidtávú hidratáló, és enyhe hámlasztó hatást fejtenek ki a bőr felszínén, addig a zöldségek és gyümölcsök elfogyasztása a leghatékonyabb mód arra, hogy bőrünk valóban megkapja a szükséges tápanyagokat. Az egészséges bőr belülről épül fel, számára az elfogyasztott ételek biztosítják a szükséges építőköveket és védőanyagokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu