Törökország komoly offenzívát indított, hogy minél több ikonikus ételének biztosítson uniós védelmet, és ezzel megelőzze Kínát a földrajzi eredetvédelmi versenyben. Azonban az egyik legismertebb török fogás, a döner kebab jövője továbbra is bizonytalan, mivel Németország erőteljesen ellenzi, hogy az EU védett receptként ismerje el a forgó húsételt – írja az Euractiv.
Gasztronómiai „útlevél” az EU-ban
Az Európai Unió még az 1990-es években indította el azt a rendszert, amely az úgynevezett földrajzi árujelzőkkel (GIs) és hagyományos különleges termékelnevezésekkel (TSG) védi a minőségi, tradicionális élelmiszereket – legyen szó olasz Parmezán sajtról, francia Roquefort-ról, vagy akár kínai Anji fehér teáról.

„Törökország ezzel is próbál közeledni Európához, miközben minőségi gasztrotermékekre építi nemzetközi pozícióját, kihasználva földrajzi és turisztikai előnyeit” – nyilatkozta Mauro Rosati, a sienai Qualivita Alapítvány igazgatója.
Döner: kié a forgó hús?
A legnagyobb vitát most az váltotta ki, hogy Törökország 2022-ben kérte, hogy a „döner” kapjon hagyományos különleges termék (TSG) státuszt az EU-tól. Ez nem földrajzi eredetet véd, hanem a recept autentikus változatát – például a hús vastagságát vagy a pácolás idejét. Németország azonban ezt hevesen ellenzi:
„A döner kebab olyannak maradjon, amilyennek itt szeretik. A rajongók kedvéért ne jöjjön Ankara szabályozni” – közölte idén a német mezőgazdasági minisztérium.
A döner ugyanis a török bevándorlás szimbóluma lett Németországban, és mára népszerűbb, mint a currywurst. A vita így nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális kérdés is.
Cem Özdemir, német ex-agrárminiszter – maga is török származású – így reagált a brüsszeli kérelem közzététele után:
A poszthoz egy képet is mellékelt, ahol mosolyogva áll egy transzparens mellett: „A döner szebbé tesz” – állt rajta.
Nincs egyezség, Brüsszel dönt majd
A döner ügyében hónapokig folytak kétoldalú tárgyalások Törökország, Németország és Ausztria között – de nem született megállapodás.
Most a döntés az Európai Bizottság kezében van, de nincs megjelölt időpont az ítélethozatalra.
„A döntés a megfelelő időben megszületik” – közölte az Euractiv kérdésére a Bizottság szóvivője.
Miközben Törökország stratégiai lépésekkel halad előre, hogy kiemelt szerepet vívjon ki magának az európai minőségi élelmiszerek piacán, a döner körüli konfliktus rávilágít arra, hogy az ételek identitásformáló és politikai erővel is bírnak.
A kérdés tehát nemcsak az, hogy ki készítette először a dönert, hanem az is, hogy ki írhatja elő, hogyan kell elkészíteni – és hogy ennek a jogát Ankara vagy Berlin gyakorolja-e.