0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 24.

Gasztroháború: kapjon-e EU-s védelmet a döner kebab?

A döner a török bevándorlás szimbóluma Németországban, és népszerűbb, mint a currywurst, így már gasztronómiai és kulturális vita is övezi.

Törökország komoly offenzívát indított, hogy minél több ikonikus ételének biztosítson uniós védelmet, és ezzel megelőzze Kínát a földrajzi eredetvédelmi versenyben. Azonban az egyik legismertebb török fogás, a döner kebab jövője továbbra is bizonytalan, mivel Németország erőteljesen ellenzi, hogy az EU védett receptként ismerje el a forgó húsételt – írja az Euractiv.

Gasztronómiai „útlevél” az EU-ban

Az Európai Unió még az 1990-es években indította el azt a rendszert, amely az úgynevezett földrajzi árujelzőkkel (GIs) és hagyományos különleges termékelnevezésekkel (TSG) védi a minőségi, tradicionális élelmiszereket – legyen szó olasz Parmezán sajtról, francia Roquefort-ról, vagy akár kínai Anji fehér teáról.

 Törökország jelenleg 36 uniós oltalom alatt álló étellel rendelkezik – köztük az Antep baklava és a Malatya-i aszalt sárgabarack –, míg Kína vezeti a listát 99 étellel, hét borral és négy szeszes itallal. Az Ankara által benyújtott kérelmek háromnegyede jelenleg is Brüsszel előtt van elbírálás alatt.

„Törökország ezzel is próbál közeledni Európához, miközben minőségi gasztrotermékekre építi nemzetközi pozícióját, kihasználva földrajzi és turisztikai előnyeit” – nyilatkozta Mauro Rosati, a sienai Qualivita Alapítvány igazgatója.

Döner: kié a forgó hús?

A legnagyobb vitát most az váltotta ki, hogy Törökország 2022-ben kérte, hogy a „döner” kapjon hagyományos különleges termék (TSG) státuszt az EU-tól. Ez nem földrajzi eredetet véd, hanem a recept autentikus változatát – például a hús vastagságát vagy a pácolás idejét. Németország azonban ezt hevesen ellenzi:

„A döner kebab olyannak maradjon, amilyennek itt szeretik. A rajongók kedvéért ne jöjjön Ankara szabályozni” – közölte idén a német mezőgazdasági minisztérium.

A döner ugyanis a török bevándorlás szimbóluma lett Németországban, és mára népszerűbb, mint a currywurst. A vita így nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális kérdés is.

Cem Özdemir, német ex-agrárminiszter – maga is török származású – így reagált a brüsszeli kérelem közzététele után:

„A döner kebab német hagyomány. Mindenki maga dönti el, hogyan készíti. Nincs szükség Ankara előírásaira.”

A poszthoz egy képet is mellékelt, ahol mosolyogva áll egy transzparens mellett: „A döner szebbé tesz” – állt rajta.

Nincs egyezség, Brüsszel dönt majd

A döner ügyében hónapokig folytak kétoldalú tárgyalások Törökország, Németország és Ausztria között – de nem született megállapodás.

Most a döntés az Európai Bizottság kezében van, de nincs megjelölt időpont az ítélethozatalra.

„A döntés a megfelelő időben megszületik” – közölte az Euractiv kérdésére a Bizottság szóvivője.

Miközben Törökország stratégiai lépésekkel halad előre, hogy kiemelt szerepet vívjon ki magának az európai minőségi élelmiszerek piacán, a döner körüli konfliktus rávilágít arra, hogy az ételek identitásformáló és politikai erővel is bírnak.

A kérdés tehát nemcsak az, hogy ki készítette először a dönert, hanem az is, hogy ki írhatja elő, hogyan kell elkészíteni – és hogy ennek a jogát Ankara vagy Berlin gyakorolja-e.

Forrás: Euractiv

Magazin ajánló: