0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Zempléni sajtkorongok

A Zempléni Sajt félzsíros, félkemény, olykor rózsaborsos vagy kakukkfüves, néha füstölt, hegyvidéki stílusú és camembert jellegű, de van, amikor egy malomkőre hasonlít. Egy azonban közös, Szilágyi Tibor tarcali sajtműhelyében készülnek.

A Tokaj-hegy lábánál lévő Zempléni Sajt kézműves sajtmanufaktúra tulajdonosa, Szilágyi Tibor sokáig a vendéglátásban dolgozott, szakács és séf volt több környékbeli étteremben és a szállodában. Azt mondja, séfként vesszőparipája volt, hogy a közeli termelőktől szerezze be az alapanyagot, hogy jó minőségű helyi anyagokkal dolgozzon a konyhán.

Többek között sajtokat is keresett, de ezzel akkor nem járt sikerrel, mert vagy a minősége nem felelt meg, vagy csak messze talált olyan termelőt, akitől szívesen vásárolt volna. Ezért úgy döntött, megpróbálja maga előállítani, így készített az étterem konyháján gomolyát, rikottát, egyszerűbb sajtféleségeket. Közben annyira megtetszett neki a sajtkészítés, hogy az a gondolata támadt, ebből szeretne megélni, így bonyolódott bele a sajtok világába.

Fotók: Koncz János

Ismereteit biztosabb alapokra helyezte

Erre a megfelelő idő 2013-ban érkezett el, amikor az étterem bezárt és ezzel megszűnt a munkahelye, így a felszabadult időben el tudott mélyülni a sajtok és egyéb tejtermékek készítésének rejtelmeiben. Azért, hogy az ismereteit biztosabb alapokra helyezze, az egri Sándor Tamás sajtmesternél tanult, és tanulmányutakon vett részt svájci sajtmesterek műhelyében.

A tanulás és fejlődés magával hozta, hogy többféle és már nagyobb mennyiségű terméket volt képes előállítani, ezért Tarcalon bérelt egy nagyobb helyiséget a gyártáshoz, a termékeket pedig a környékbeli kistermelői piacokra vitte, ahol sokan megismerték a Zempléni Sajtmanufaktúra bő termékkínálatát. Ebben az időben krémsajtokat, friss sajtokat, mozarellát, rikottát, joghurtokat, ízesített gomolyákat és érlelt sajtokat is kínált a vásárlóknak.

A legtöbb sajtkészítő ragaszkodik ahhoz, hogy saját tejből készüljenek a termékei, Szilágyi Tibor is vásárolt magyartarka fajtájú tehenet – kezdetben egyet, mára hétre szaporodott a számuk, amelyeket a Bodrogzug legelőin gondoz egy szakértő állattenyésztő.

Jelenleg napi 150-200 liter tejet dolgoz fel. Ehhez szintén bővíteni kellett a feldolgozót, és már az új, modern műhelyben beszélgetünk, ahol egy kis üzlet is várja a vásárlókat.

sajt
Fotók: Koncz János

A Covid-járvány időszaka sokunk életét átrendezte, megváltoztatta, Szilágyi Tibor is akkor alakította át a termékpalettáját. Ebben az időszakban nem tudta értékesíteni a friss termékeket, viszont a feldolgozás nem állhatott le, hiszen a tehenek akkor is tejeltek, így sok érlelt sajt készült akkoriban. Később nem tért vissza a termelői piacra, úgy döntött, hogy a HoReCa-szektorban értékesíti a sajtokat, és főként a kevesebb kockázattal járó érlelt sajtokból állítja össze a készletét.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: