0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Zempléni sajtkorongok

A Zempléni Sajt félzsíros, félkemény, olykor rózsaborsos vagy kakukkfüves, néha füstölt, hegyvidéki stílusú és camembert jellegű, de van, amikor egy malomkőre hasonlít. Egy azonban közös, Szilágyi Tibor tarcali sajtműhelyében készülnek.

Jelenleg hétféle terméke van, amik mindig elérhetők nála; a vásárlói és fogyasztói választhatnak natúr, rózsaborsos vagy kakukkfüves félkemény sajtot, vagy az ementáli típusú Zemplénert, emellett natúr és faszenes camembert, mindig tart készleten vajat, és találnak egy különlegességet is, a Riolit névre ,,keresztelt” sajtot.

Zempléni Riolit

riolit sajt készítése
Fotók: Koncz János

Utóbbi keletkezéséről azt meséli, hogy külföldön olyannyira megtetszett neki egy kis korong fekete színű sajt, hogy elhatározta, maga is készít ilyet. A járvány időszakában volt idő a kísérletezésre, így megszületett a Riolit sajt, ami egy tíz kilogrammos fekete-szürke, közepén lyukas korong, és kísértetiesen hasonlít egy malomkőhöz, ízesítéshez pedig illatos lóherét választott.

A félkemény érlelt sajt különlegessége, hogy kívül fekete viaszréteg védi , de előtte egy olyan baktérium került a sajtra, amitől a külsején fehérpenész keletkezik, ami kissé átüt a fekete viaszrétegen, emiatt kinézetében valóban a riolittufa kőhöz hasonlít.

A sajtkülönlegességre egy nemzetközi versenyen is felfigyeltek, ahol aranyéremmel jutalmazták.

Szilágyi Tibor azt mondja, ez a terméke megtestesíti azt a helyet, ahol a sajtokat készíti, hiszen a Tokaj-hegyet i riolittufa alkotja. Alkalmazkodik a helyi adottságokhoz, például szem előtt tartja, hogy a sajtjai ízvilága illeszkedjenek a tokaji borokhoz, így nemcsak az éttermekben, de sok pincészetben is remek kísérője lehet a helyi boroknak, ezzel adva egy kerek ízélményt a kóstolóknak. Szakácstudása és -tapasztalata

A Veszprém vármegyei sajt sikere

Különleges védelmet kaphat a Trappista sajt

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: