0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 22.

Extra szűz vagy finomított – mire figyeljünk étolaj vásárláskor?

Több fajta étolaj és növényi zsiradék közül választhatunk főzéshez, sütéshez. Nem árt tudni, milyen szempontokat vegyünk figyelembe, mielőtt leemeljük a polcról.

 Íz és tárolás

Az íz és a tárolás szintén fontos tényezők, amelyek szintén szerepet játszhatnak a választásban.  Míg az íz személyes preferencia, a főzőolaj helyes tárolása viszont mindenki számára fontos. Ha az olajokat sötét üvegedényben, sötét, hűvös helyen tároljuk, ez megőrzi és megvédi az olaj minőségét az oxidációtól és a romlástól.

 Felhasználás

A finomított étolajak elsősorban sütésre és párolásra valók, olyan konyhatechnikai eljárásokhoz, amelyek magas hőfokot igényelnek.

Fotó: Freepik

A hidegen sajtolt, szűz étolajakat kizárólag hidegen használjuk. Saláták, hideg mártások, szendvicskrémek készítéséhez, vagy a már hőkezelésnek kitett, elkészült étel utólagos ízesítéséhez, például tésztaételekhez, pizzákhoz.

Ahhoz, hogy kihasználhassuk az olajok jótékony hatásait, érdemes a különböző magokból kinyert finomított étolajakat vegyesen használni vagy gyárilag – többféle magból, csírából – előkevert étolajat használni.

Fotó: Freepik
A táplálkozási szakértők szerint a hidegen sajtolt olajak a legértékesebbek, és ezek közül is kiemelkedik az extra szűz olíva olaj, amely gazdag szívbarát egyszeresen telítetlen zsírsavakban és polifenolokban, amelyek erős antioxidánsok, ezzel csökkentik a gyulladást és javítják a vérzsírok szintjét, így támogatják a szív- és érrendszer egészségét.

A kutatások is alátámasztják, hogy az olívaolaj rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható például a szívbetegségek kockázatának csökkenésével. Még a memória és az anyagcsere javításában is szerepet játszik. Emellett a konyhában egyfajta univerzális olajnak is tekinthető – tökéletes számos sós ételhez, sőt néhány édes ételhez is, mint például a sütemények, édes kenyerek, pogácsák és torták.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: