Íz és tárolás
Az íz és a tárolás szintén fontos tényezők, amelyek szintén szerepet játszhatnak a választásban. Míg az íz személyes preferencia, a főzőolaj helyes tárolása viszont mindenki számára fontos. Ha az olajokat sötét üvegedényben, sötét, hűvös helyen tároljuk, ez megőrzi és megvédi az olaj minőségét az oxidációtól és a romlástól.
Felhasználás
A finomított étolajak elsősorban sütésre és párolásra valók, olyan konyhatechnikai eljárásokhoz, amelyek magas hőfokot igényelnek.

A hidegen sajtolt, szűz étolajakat kizárólag hidegen használjuk. Saláták, hideg mártások, szendvicskrémek készítéséhez, vagy a már hőkezelésnek kitett, elkészült étel utólagos ízesítéséhez, például tésztaételekhez, pizzákhoz.
Ahhoz, hogy kihasználhassuk az olajok jótékony hatásait, érdemes a különböző magokból kinyert finomított étolajakat vegyesen használni vagy gyárilag – többféle magból, csírából – előkevert étolajat használni.

A kutatások is alátámasztják, hogy az olívaolaj rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható például a szívbetegségek kockázatának csökkenésével. Még a memória és az anyagcsere javításában is szerepet játszik. Emellett a konyhában egyfajta univerzális olajnak is tekinthető – tökéletes számos sós ételhez, sőt néhány édes ételhez is, mint például a sütemények, édes kenyerek, pogácsák és torták.