Nyáron még a legmegrögzöttebb vízfogyasztók is járhatnak úgy, hogy egyszerűen már nem kívánják a vizet, érzik, a víz már önmagában nem elég. Jól esik valami komolyabbat, „tartalmasabbat” is fogyasztani néha. És milyen igazuk van. A víz nélkülözhetetlen, de a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és az elektrolitok pótlása is. És mivel nyáron jóval kevesebb szilárd ételt eszünk, érdemes odafigyelni arra, hogy a folyadékaink „táplálóbbak” legyenek. És minél egészségesebbek. És ezek mellett hab a tortán, ha még hűsítő hatásúak is. Érdemes ezért körültekinteni egy kicsit a világban, hogy máshol hogyan, és mivel oldják meg a hidratálást, a mikronutriensek és elektrolitok pótlását, valamint a hűsítést.
Hibiszkusztea
De mivel a hibiszkusz egy pompás gyógynövény, a fantasztikus hatások sem maradhatnak el, mint például, hogy az antioxidáns hatású antociánjai fellépnek a szabad gyökök ellen; vagy hogy védi a szívet, mérsékli a vérnyomást és a koleszterinszintet, hozzájárul az erek egészségéhez, csökkenti a vér viszkozitását, és arról se feledkezzünk meg, hogy javítja a máj teljesítményét, segíti a megújulását.
Elkészítése: forrázzunk le 1 liter vízzel 2-3 evőkanál szárított „hibiszkuszvirágot”, majd 5-10 perc múlva szűrjük át egy kancsóba. Csak a legszükségesebb mértékben édesítsük.
Rózsaszín limonádé
A torzsás ecetfa kicsiny, markánsan savanyú terméseiből készül. A bogyócskák összehúzó és vértisztító hatásúak, ázalékának étvágygerjesztő, tonizáló, diuretikus és méregtelenítő hatása van. Érdemes augusztusban begyűjteni a „csúcsokat”, amíg még ragyogóan szép színűek, jó állapotúak és kellemesen citromos ízűek.
Elkészítése: áztassunk 1-2 evőkanál gyümölcsöt 1 csésze meleg vízben 5-10 percig. Egy nagy kancsó esetében egy egész terméscsokrot is felhasználhatunk. Szűrjük át egy sűrű szövésű szűrőn, hogy a szőröcskéktől maradéktalanul megszabaduljunk. Egy kellemesen frissítő, ásványi anyagokban gazdag italt kapunk, ami ízlés szerint édesíthető.
Kompót
A kompót friss, vagy aszalt gyümölcsökből készített, hagyományos kelet-európai ital. Melegen vagy hidegen is fogyasztható, nyáron általában hűtve kínálják.
Elkészítése: hat csésze apróra vágott bio gyümölcsöt forraljunk fel kis lángon és főzzük negyed órán keresztül négy csésze vízben. Zárjuk el a hőforrást és keverjünk hozzá négy evőkanál cukrot. Tálalás előtt hagyjuk legalább két órán keresztül pihenni, hogy összeérjenek az ízei. Kínálhatjuk a gyümölcsökkel együtt, de le is szűrhetjük.