Horchata
Elkészítése: áztassunk be egy csésze gumócskát annyi vízbe, amennyi néhány centiméterrel ellepi és lefedve tegyük hűtőszekrénybe 12-24 órára. Öntsük le az áztatóvizet és öblítsük át tiszta vízzel. Tegyük turmixgépbe két csésze vízzel, és dolgozzuk simára, majd folytassuk a turmixolást még két csésze vízzel. Szűrjük át sűrű szövésű anyagon és jól nyomkodjuk ki. Rendkívül gyorsan romlik, ezért a legjobb azonnal elfogyasztani, illetve felhasználni. Kellemesen édes, még kakaónak is elkészíthető édesítés nélkül. Akinek magasabb az édesküszöbe, édesítheti datolyával, vagy valamilyen más sziruppal, illetve ízesíthető csipetnyi vaníliával, fahéjjal. Fogyasztás előtt ajánlott felrázni vagy felkeverni.
Ayran
Joghurtból, vízből, és sóból készült savanykás ital, ami népszerű a kurd, perzsa, török és más közösségek körében Közép-Ázsiától Kelet-Európáig. A benne lévő só segít pótolni az izzadással elvesztett elektrolitokat, míg a joghurt könnyű, frissítő ízt ad.
Agua fresca
Egy újabb mexikói klasszikus, tele ínycsiklandó gyümölcsökkel.
Elkészítése: válasszunk ki ízlés szerint valamilyen szezonális gyümölcsöt (pl. dinnye, ananász, eper). Tegyük tetszőleges mennyiségben turmixgépbe, öntsünk rá vizet és ízesítsük egy kevés cukorral vagy más szimpatikus édesítőszerrel. Turmixoljuk össze alaposan, majd szűrjük át. Tehetünk bele jégkockákat, de nem feltétlenül szükséges, viszont feldobhatjuk még egy kis lime-lével vagy mentával. Melegben tökéletes választás szomjoltásra.

Jallab
A jallab egy datolyasziruppal, szőlőmelasszal (nálunk pekmezként és peszmegként is ismert) és rózsavízzel ízesített, közkedvelt nyári ital Szíriában, Palesztinában, Libanonban és Jordániában.
Elkészítése: keverjünk össze másfél evőkanál datolyaszirupot, másfél evőkanál szőlőmelaszt és egy teáskanál rózsavizet, aztán ezeket oldjuk fel két csésze hűvös vízben. Öntsük poharakba -aki szeretne, adhat hozzá zúzott jeget- és már kortyolhatjuk is.
Babital
A mungóbab-főzet Délkelet-Ázsiában és Indiában elterjedt ital, amely nemcsak hűsít, de rendkívül egészséges is. A mungóbabot azért fogyasztják a hőségben, mert méregtelenítőnek és hűsítő hatásúnak tartják. A kínai orvoslás szerint segít egyensúlyba hozni a test „belső hőjét” és a szervezet energiaháztartását. Magas a rosttartalma, így támogatja az emésztést, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, így pótolhatjuk vele a verejtékezéssel elvesztett tápanyagokat.
Elkészítése: áztassuk be egy marék mungóbabot 1-2 órára, majd öblítsük le. Főzzük puhára fél liter vízben, majd szűrjük le a levét. Enyhén édesíthetjük, ha szeretnénk.