A tápanyagokban gazdag ételek fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az összes okból származó halálozás kockázatának enyhe csökkenésével. Ezért a legtöbb tápanyagban gazdag étel a hosszú élethez vezető út. De manapság könnyű eltévedni az élelmiszerek útvesztőjében. Bemutatjuk azokat az ételeket, amelyeket minden héten fontos beépíteni az étrendbe a maximális egészség érdekében.

Tojás – Kiváló fehérje-, ásványi anyag- valamint D-, A- és B12-vitamin-forrás.
Hal – Teljes értékű fehérjének számít, mert tartalmazza a kilenc esszenciális aminosavat. Emellett ásványi anyagokban, vitaminokban és omega-3 zsírsavakban is gazdag.
Saláták és zöldségek – Ezek tápanyagokban gazdagok, mert különböző vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és antioxidánsokat tartalmaznak.
Édesburgonya – Sok A-vitamin (például béta-karotin), B6-vitamin és C-vitamin található benne. Rostokat is tartalmaz, és ásványi anyagokban, de például káliumban és magnéziumban is gazdag.
Hüvelyesek – Kiváló fehérje-, vas-, cink- és magnéziumforrások, és alacsony a zsírtartalmuk.
Avokádó – Gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban. Emellett olyan esszenciális vitaminokat is tartalmaz, mint az A-, E- és K-vitamin. Ráadásul kiváló rostforrás.
Chia mag – Tartalmaz omega-3 zsírsavakat, fehérjét és antioxidánsoat, például polifenolokat és flavonoidokat.

Lencse – Gazdag fehérjében és olyan esszenciális tápanyagokban, mint a kálium, a folsav és a magnézium.
Mandula – Található benne egyszeresen telítetlen zsírsavak és olyan esszenciális tápanyagok, mint a cink, a vas és a B3-vitamin. Emellett jó antioxidánsforrás is.
Cékla – Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt tápanyagokban gazdag. Ilyen például a mangán, a vas és a kálium. Emellett gazdag antioxidánsokban is.
Fokhagyma – Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, többek között mangánt, vasat és kalciumot. Emellett jó antioxidánsforrás is.
