Kelkáposzta – Magas vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalmú. Emellett alacsony kalóriatartalmú és gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek csökkenteni a betegségek kockázatát.
Teljes kiőrlésű gabonafélék – A finomított gabonafélékhez képest a teljes kiőrlésű gabonafélék gazdagok B2-, B3- és B6-vitaminban. Emellett ásványi anyagokat is tartalmaznak, például magnéziumot, vasat és foszfort. Ebből viszont csak a bio minősítésűt érdemes fogyasztani.
Diófélék – Fehérjét, rostokat és esszenciális vitaminokat, például B- és E-vitamint emellett antioxidánsokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, például vasat, kalciumot és szelént.
Áfonya – Kiváló antioxidánsforrás, például antocianinokat tartalmaz, található benne C- és K-vitamin, valamint mangán is.
Most már tudjuk, melyek a leggazdagabb tápanyagú ételek, de fontos megérteni a tápanyagsűrűség fogalmát is. Ez az élelmiszerben található létfontosságú tápanyagok mennyisége az energia-tartalomhoz viszonyítva. A tápanyagsűrűséggel kapcsolatos legfontosabb kérdés az, hogy az élelmiszer több esszenciális tápanyagot tartalmaz-e, mint kalóriát, vagy fordítva.

A magas tápanyagsűrűségű élelmiszerek fogyasztásának lényege, hogy ne csak kalóriákat fogyasszon. A kalóriák mellett a tápanyagban gazdag élelmiszerek biztosítják az ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjéket, antioxidánsokat és egészséges zsírokat.
Ismeri a tápanyagsűrűség fogalmát? Mint korábban említettük, ezek az élelmiszerek gazdagok elengedhetetlen tápanyagokban, és nem tartalmaznak egészségtelen zsírokat, nátriumot vagy koleszterint növelő összetevőket túlzott mennyiségben. Így ezek az ételek segítenek csökkenteni sok egészségügyi probléma kialakulását, javítják a hangulatot, növelik az energiaszintet és segítenek fenntartani az egészséges testsúlyt. De ez minden, ami az egészséges életmódhoz szükséges?

A válasz nem. Ehhez egy átfogó, egészséges életmód kialakítása is szükséges. A helyes táplálkozás minősége nagyon fontos, de csak egy darabja a nagy kirakós játéknak. A többi darab a következő: elegendő alvás, bőséges vízfogyasztás, bármilyen formájú rendszeres fizikai aktivitás és rendszeres orvosi vizsgálatok.
Ha ezek közül egyet sem tesz meg, akkor az egészséges táplálkozás sem fogja biztosítani az egészségét, mivel a testnek mozgásra és más formájú gondoskodásra is szüksége van. Tehát mindig tartsa szem előtt, hogy az egészséges élet kulcsa nem csak az étkezésben rejlik, hanem az általános holisztikus megközelítésben.