Megállít a rohanásban, figyelmet kér, és közben csendesen ébreszt. Talán pont erre van szüksége most az olvasónak is.
A tavasz Japánban a teakertek legfontosabb időszaka: megkezdődik a matcha alapjául szolgáló levelek szürete. A friss hajtásokat ilyenkor kézzel válogatják nagy gondossággal, hiszen ezekből készül a legkiválóbb minőségű porított zöld tea.

A szedést megelőzően a teanövényeket több héten át árnyékolják, ami fokozza a klorofilltermelődést, ennek köszönhetik a levelek élénkzöld színüket és lédúsabb, édesebb ízvilágukat. A tavaszi szüret tehát nem csupán munkafolyamat, hanem a japán teatermesztés egyik legünnepibb és legmeghatározóbb szakasza, hiszen az év legfinomabb matchája ebben az időszakban készül.
Ahogy itt a jó idő, személyes kedvencem a hűsítő matchatonik. Ehhez a kevés meleg vízben elkevert matchát tonikkal öntöm fel, és uborkaszelettel vagy mentaággal, jégkockákkal tálalom. Legjobb hűsítő a kánikulában!
Egy korty történelem
Bár a matcha napjainkban Japánhoz kötődik, eredete egészen a Tang-kori Kínáig nyúlik vissza. A tea porításának és vízzel való felkeverésének gyakorlata onnan ered, de Japánban tökéletesítették, ahová a 12. században érkezett meg, és a zen buddhista szerzetesek a meditáció kiegészítőjeként kezdték fogyasztani.
A tea segítette őket az éberség megőrzésében, miközben a lelki elmélyülést sem zavarta meg – egyensúlyt teremtett test és tudat között. A későbbiekben a szamurájok, majd a teaceremóniák mesterei is felfedezték az értékét. A japán teaceremónia – a chanoyu – nem csupán teázás, hanem művészet, filozófia és életfelfogás.
Mitől különleges és egészséges?
A matcha tehát egy japán zöld tea, amihez a leveleket szüret és szárítás után finom, púderszerű porrá őrlik. Ezért ezt a teát nem úgy isszuk, mint a többi zöld teát, vagyis nem áztatjuk, hanem meleg vízben elkeverve feloldjuk, ezáltal a teljes levelet elfogyasztjuk, így a teában megtalálható jó összetevőket – mint az antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok – teljes egészében bevisszük a szervezetünkbe.
A különleges termesztési módnak köszönhetően a matcha tele van antioxidánsokkal, különösen egy EGCG nevű katechinnel, amelyről kutatások kimutatták, hogy hatékonyan támogatja a sejtek védelmét és az immunrendszer működését. Ugyanakkor a koffein és az L-theanin együttes jelenléte különleges hatást eredményez: energizál, de nem pörget fel túlságosan, ezért sokan a kávé nyugodtabb, a zenhez közelebb álló alternatívájaként tartják számon.
A matcha otthoni elkészítése
Elsőre bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de valójában néhány mozdulattal egy meditatív reggeli szertartás részévé válhat. A legfontosabb, hogy jó minőségű, lehetőleg ceremoniális kategóriájú matchát válasszunk, főként, ha magában, vízzel szeretnénk fogyasztani. Ez a fajta selymes, lágy ízvilágú, nincs benne fanyar utóíz, ami a gyengébb minőségű poroknál előfordulhat.
Egy teáskanál (2 g) matchaport elkeverünk 1 dl 70-80 °C-os vízzel, lehetőleg bambuszecset, azaz chasen segítségével. Ezzel nemcsak homogén italt kapunk, hanem szép habos felszínt is. A sűrű hab fogja adni a tea édeskés utóízét. A keverés mozdulata kis gyakorlást igényel, de hamar ráérez az ember: gyors csuklómozdulatokkal, W vagy N alakzatban habosítsuk. Ez a folyamat néhány percig tart, és minél több, sűrűbb a hab, annál sikeresebb az elkészítés és finomabb lesz a tea.

Helye a gasztronómiában
Ahogy megismerte a nyugati világ is a matchát, úgy bővült a felhasználási területe és vált alapanyaggá a kávézókban, cukrászdákban. Manapság már nemcsak önmagában fogyasztjuk, hanem keverhetjük a reggeli smoothie-ba, megjelenik süteményekben, fagylaltokban, sőt akár házi energiagolyókban is. Ehhez már elegendő a B minőségű, úgynevezett kulináris matcha, melynek termesztése és feldolgozása valamivel egyszerűbb, gyorsabb, így kedvezőbb áron lehet hozzájutni.