Testünk a kis kilengéseket önmaga is jól kezeli, elnézi, hogy például az ünnepnapokon kissé megfeledkezünk a mértékről. Viszont amikor ez rendszeressé válik, akkor már más a helyzet. Ahhoz ez már kevés, nem is beszélve arról, hogy a túlkapásainkkal állandóan veszélybe sodorjuk egészségünket.
Az ember vélhetően olyan korban keletkezett, amikor nem volt mindig elérhető a táplálék, egyes időszakokban volt bőséggel, máskor semmi sem akadt, vagy csak nagyon kevés. A test úgy hidalta át ezt a kellemetlen helyzetet, hogy megnövesztette a zsírsejteket és tartalékokat halmozott fel. Aztán, amikor nem volt más választása, a zsírokat használta fel, hogy életben maradhasson. A testnek nagyon fontos a zsír, még ha egyesek esetében az már bőven túl is mutat a raktározás egészséges határain. Ha ön gyűjt mást is a dekákon kívül, talán tudja, milyen nehéz megválni attól, ami már a miénk. A test is így van ezzel, foggal-körömmel ragaszkodik a zsírhoz, szóval noszogatnunk kell egy kicsit. De hogyan és miképp? Például gyógynövényekkel.
Zöld tea

A zöld tea leveleiben nagy mennyiségben találhatók katekinek és koffein.
A zöld teában legnagyobb mennyiségben előforduló polifenol, az EGCG szintén nagyon hasznos a zsírégetésben, tehát tovább tudja támogatni az erőfeszítéseinket.
Fekete tea
Habár ugyanabból a növényből készülnek, a fekete tea és a zöld tea „összetétele” és hatásai kicsit különböznek. Ezért képes a flavonoidokban gazdag fekete tea fokozni a jótékony bélbaktériumok azon csoportjának szaporodását, melyek a javuló anyagcseréhez kapcsolódnak. Ezáltal válik napi egy-két csésze fekete tea értékes szövetségesünkké a testsúlykontrollban.
Maté
Nemcsak az energiaszintet növeli, hanem természetesen csillapítja az étvágyat is, így ideális ital azok számára, akik csökkenteni szeretnék az elfogyasztott kalóriák mennyiségét. Más bioaktív hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek fokozzák az anyagcsere sebességét, növelik az energiafelhasználást, illetve ösztönözhetik a testzsír csökkentését.
Zöld kávé
A klorogénsavak továbbá a vércukorszint szabályozásában és az inzulinérzékenység javításában is segíthetnek.