0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 3.

Félúton az elmúlt és a jövő évi spárgaszezon között

Most vagyunk körülbelül félúton a 2025-ös és a 2026-os spárgaszezon-kezdettől, ebből az apropóból jelent meg egy rövid elemzés a fruchthandel.de portálon a németországi spárgapiacról, amiben kicsit még mindig érdekeltek a magyarországi termesztők is.

Március–áprilisban kezdődik a spárgaszezon, vagyis nagyjából fél éve kezdődött az előző, és fél év múlva várható a következő.

Németországban a spárgát nemcsak a boltokban és a fesztiválokon, de sokszor a piaci elemzésekben is együtt kezelik a szamócával, amellyel egyszerre van a szezonja, és közös akciókat szoktak szervezni az értékesítésükre. Most emellé más bogyós gyümölcsűeket is bevont az agrárpiaci információkat gyűjtő és feldolgozó AMI.

Forrás: Pixabay

A tavasz mind drágább hírnökei

Ahogy a fruchthandel.de az AMI adataira hivatkozva felidézte, a spárga és a bogyós gyümölcsök változatlanul népszerűek a fogyasztók körében, de a költségek, az extrém időjárási viszonyok és a növekvő importnyomás miatt egyre nehezebb helyzetben van a németországi termesztés.

A tavasz hírnökeiként számon tartott spárga és szamóca még mindig a szezon két sztárja, amit azonban a vásárló nem lát, azok az egyre nehezebb körülmények, amelyekkel a termelőknek szembe kell nézniük.

Nemcsak az extrém időjárási körülmények, mint a fagy, az olykor fellépő intenzív esőzések vagy a jégeső tehetik tönkre a termést. A termelési eszközök, és különösen a bérköltségek emelkedése is szükségessé teszi, hogy ezeket továbbhárítsák a későbbi kereskedelmi szintekre.

A bérköltség mind jelentősebb hányadát teszi ki a ráfordításoknak, mivel a legtöbb gyümölcs- és zöldségfélét kézzel kell betakarítani – a szamóca esetében ez az összes költség körülbelül 50%-át teszi ki. Noha Németország nem vezeti a minimálbér-rangsort, jelentős különbségek vannak a bérszintben olyan fontos szamócatermesztő és exportáló országokhoz képest, mint Spanyolország, Lengyelország vagy Portugália.

A spárgaszezon vége felé piacra kerülő áfonya betakarításának egyre inkább megoldott a gépesítése – ami a magas bérszint és a más országokból érkező verseny miatt muszáj is –, az idei, hosszan tartó esőzések és hőhullámok kombinációja azonban megmutatta, hogy a technika sem mindenható, ha túl puha bogyókat kell kezelni.

Hogyan tovább?

Felmerül a kérdés: hogyan alakult a fogyasztói magatartás az emelkedő fogyasztói árak mellett? És hogyan készülnek a német gyümölcs- és zöldségtermelők a jövőre? A termesztés ismét teret veszít? Vagy az import egyre inkább túlsúlyba kerül, ahogyan az már a fekete áfonya és a málna esetében is megfigyelhető? Ezeket mind nyitott kérdések az AMI szerint, és persze nem csak Németországban.

Szinte bármilyen zöldségről, gyümölcsről olvasunk, Magyarországon is jóformán ugyanezek a kérdések merülnek fel: az éghajlatváltozás miatt egyre nehezebb termeszteni, mind nagyobbak a költségek, közben az importnyomás nő.

A spárgát illetően persze más a két ország viszonya, hiszen a magyar termesztők számára még mindig vonzó piac Németország, vagyis ott a magyar áru az importhányadot növeli – igaz, a valóban nagy mennyiségeket szállító Görögország és Spanyolország mellett aligha az innen érkező kamionok miatt lesz óriási az importnyomás.

Véget ér a német spárgaszezon, jó volt a kereslet és stabilak az árak

4 ínycsiklandó spárgás recept, amit bárki el tud készíteni

Forrás: magyarmezogazdasag.hu