Pál Norbert és Székely Csilla egy nagytarcsai tanyagazdaság tulajdonosai, akik hagyományokra épülő gazdálkodásukkal mutatnak példát. Interjúnk során betekintést nyerhettünk mindennapjaikba, kihívásaikba és a jövőre vonatkozó terveikbe.
Norbert gazdálkodási útja egészen gyerekkoráig nyúlik vissza. Már négyéves kora óta szenvedélyesen szereti az állatokat. Dédnagymamája Somogyszilben élt, ahol gyakran megfordult, és már akkoriban is gazdaságok vették körül, tehenekkel, lovakkal, disznókkal. Volt egy nagyobb gazdaság a szomszédban, ahol lovas kocsival jártak ki egy tanyára. Norbert számtalanszor ment velük, lovat hajtott, és részt vett a reggeli, esti fejésekben. Ott kezdődött el a marhákkal való kapcsolata. Később Zuglóban lakott, ahol galambjai és tyúkjai voltak, de nagyobb jószágokat városi környezetben nem tarthatott.

Nagytarcsa és a gazdálkodás kibontakozása
Nagytarcsára költözve indult el igazán a gazdálkodás. Először sertéseket tartott, majd áttért a marhákra.
Norbert itt Balázs Gabi bácsinál kezdte el tejelő tehenészeti és sajtkészítő pályafutását, kecskéket és teheneket fejve. A tulajdonos idővel, korára való tekintettel, abbahagyta a gazdálkodást, de Norbert nem vette át azonnal ezt a gazdaságot, volt egy kétéves időszak, amikor a teheneket otthon tartotta. Miután kinőtte a helyet, és nagyobb területre volt szüksége a marháknak, akkor került vissza a tanyájára, azt bérli a mai napig. Jelenleg is nagyon jó viszonyban vannak, Gabi bácsi néha kijár, és ha szükséges, tanácsokkal segíti a gazdálkodást. Az ő gyerekei azonban nem szeretnék tovább vinni a gazdaságot, nem köti le őket az állattartás.

A minőség az első
A gazdaság fő profilja a tejtermelés és a tejfeldolgozás. A nyers tejet részben ivótejként értékesítik, de javarészét feldolgozzák. Norberték joghurtokat, sajtkrémet, tejfölt, körözöttet, túrót, házi vajat és gomolyát készítenek. Fontos számukra, hogy ne hosszú érlelésű sajtokat, hanem friss, ízes gomolyát kínáljanak, sokféle ízben. A termékek között igazi különlegesség a parenyica, amit az elejétől a füstölésig maguk állítanak elő. Készítenek töltött parenyicát is ordakrémmel (zöldfűszeres vagy körözöttel), illetve füstölt verziót parasztsonkával töltve és füstölve. Ez a termék rendkívül népszerű a piacokon.
A joghurtokhoz szükséges gyümölcsvelőt Hontról, egy hasonló családi gazdaságtól rendelik, akik kimondottan kistermelőknek készítenek gyümölcskészítményeket. Norberték a joghurtot maguk készítik és ízesítik, 0,33 literes üvegekbe töltik. Fontos számukra, hogy háztáji, adalékmentes termékeket használjanak, és ne a multik termékeit vegyék alapul. A cél a minőségi termék előállítása, és a vásárlók visszajelzései alapján ez sikerül is.