A Nébih Maradék nélkül programjában több ötlettel is szolgál ezen problémák megoldására.
Közösen a gyerekekkel
Eleinte biztosan több energiaráfordítás lesz, de ha gyerekekkel közösen készítjük össze az uzsonnásdoboz tartalmát, azzal megtanulják, mennyi munka és energia az étel összekészítése. Ráadásul a kutatások szerint azok a gyerekek, akik részt vesznek az ételkészítésben, szívesebben próbálnak ki új fogásokat, és valószínűbb, hogy megeszik az ő részvételükkel készült ételt, sőt repetáznak is.

Fotó: Andrzej Rembowski, Pixabay
Beszéljünk róla: mit szeret és mit nem?
Kérdezzük meg a gyerekektől, mit ennének szívesen. Ügyeljünk a változatosságra is: ha hétfőn szendvicset csomagolunk, kedden vihetnek zöldségeket, gyümölcsöket. Ehhez rengeteg inspirációt meríthetünk az internetről, közösségi oldalakról, de akár a gyerekekkel közösen is ötletelhetünk. Az érintetlenül hazahozott vagy félig elfogyasztott tízóraik nyomon követése is remek módja annak, hogy megtudjuk, aktuálisan mi ízlik a csemetéknek.
Hétvégente kérdezzük meg a gyerekeket, hogy melyik ételeket nem szeretik annyira, vagy van-e valami új, amit szívesen kipróbálnának. Ez segít elkészíteni a következő hétre a lehetőséges tízóraikat tartalmazó listát.
A falatkák jobban fogynak
Fontos észben tartani a tízórai előkészítése során, hogy
Érdemes a zöldségeket, gyümölcsöket előre megmosni és csíkokra vágni, hogy ne legyen túl nagy erőfeszítés elfogyasztani azokat.
Az is megoldás lehet, ha készítünk egy nasidobozt, tele tápláló, energiát adó finomságokkal: kerülhetnek bele magvak, aszalt gyümölcsök, zabkeksz és friss gyümölcsök és zöldségek is, így porontyunk kedvére falatozhat belőle.

Csomagolás
Érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy az uzsi csomagolása mennyire fenntartható! Ha lehetséges, kerüljük az egyszer használatos csomagolóanyagokat, fóliákat, zacskókat. Ehelyett remek visszazárható dobozokat lehet kapni, melyek akár több rekesszel rendelkeznek. Ezekben könnyebb elrendezni többféle ételt, mely látványra sem utolsó. De a csomagolásnál lehet használni üvegeket, vagy többször használatos csomagolóanyagokat, például textilszalvétát.
Első az élelmiszerbiztonság!
Vegyük figyelembe, hogy az iskolában általában nincs lehetőség hűtőszekrényben tárolni a tízórait vagy az uzsonnát, ezért törekedjünk arra, hogy kevésbé romlandó alapanyagokból állítsuk össze az útravalót: például zabkeksz, olajos magvak vagy alma szolgáltassa az energiát. Szendvics csomagolása során pedig érdemes a sonka helyett a szalámit előnyben részesíteni, mivel utóbbi kevésbé romlékony.
A gyors romlás kiküszöbölhető, ha kis hűtőtáskával indulnak a gyerekek útnak. Ha ez nem megoldható, akkor nem szerencsés például a reggel bekészített tojásos-majonézes szendvicset délután elfogyasztani.

Hozzuk ki a legtöbbet a maradékokból!
Fontos, hogy hazaérve az egyik első feladat legyen, hogy kikerüljön a táskából a maradék, így elkerülhetjük, hogy penésztelep képződjön a táskában, plusz a maradékok is hamarabb a hűtőbe vagy a hasunkba kerülhetnek. A felszeletelt, de el nem fogyasztott gyümölcsök maradéka ízletes smoothie, gyümölcsös sütemény vagy saláta alapja lehet. A megmaradt zöldségcsíkokat beledobhatjuk a vacsorára készülő levesbe vagy raguba. Az előzőekben említett szalámis szendvics, ha megmaradna, melegszendvics formájában akár vacsira is elkészíthető.