A reggeli kihagyása vagy a késői vacsora valóban hatással lehet a csontjainkra? Egy új kutatás szerint ez lehetséges – írja a health.com.
A tanulmány, amely 2025. augusztus 28-án jelent meg a Journal of the Endocrine Society folyóiratban, elsőként utal arra, hogy ezek az étkezési szokások összefüggésben állhatnak a csontritkulás okozta törések fokozott kockázatával.

A csontritkulás (oszteoporózis) során a csont ásványianyag-tartalma csökken, ami a csontok gyengüléséhez és könnyebb töréséhez vezet. Ez a betegség a becslések szerint 700 000 magyar embert érint, aminek előfordulása az életkor előrehaladtával nő (50 éves kor felett a nők körében a csontritkulás előfordulása 21,6%, míg a férfiaknál 6,2%).
A dohányzás, az alkoholfogyasztás és a mozgáshiány már régóta ismert kockázati tényezők, de a kutatók most azt vizsgálták, hogy a napi étkezési szokásoknak milyen szerepe lehet.
Mit találtak a kutatók?
A kutatók 927 130, 20 év feletti japán felnőtt adatait elemezték, akik szerepeltek egy egészségügyi adatbázisban (DeSC). Az alanyok életmódbeli kérdőívet töltöttek ki, majd átlagosan 2,6 évig követték őket, hogy kialakul-e náluk oszteoporózisos törés.

A statisztikai elemzések szerint:
- Azok, akik hetente több mint három alkalommal kihagyták a reggelit, 18%-kal nagyobb eséllyel szenvedtek csonttörést.
- Azok, akik hetente több mint háromszor vacsoráztak két órán belül lefekvés előtt, 8%-kal nagyobb eséllyel szenvedtek törést.