Az elmúlt években dinamikusan nőtt a fekete héjú, magszegény dinnyék és a kisebb testű magvas dinnyék aránya, de fajtabővítésként sárga húsú és minidinnye, valamint 1-2 kilós desszert bébidinnye is előfordul a kínálatukban. A kereskedelmi láncok igényének felmérése után a termelőkkel közösen állítják össze a fajtasort. A termésmennyiségen kívül szem előtt tartják az ízvilágot, az egyöntetűséget és a jó polcállóságot is. Az első osztályú oltott dinnyepalántákat Olaszországból és Boszniából rendelik, és biztosítják a termelőknek, elősegítve ezzel az egységes kínálatot. A kisebb méretű, magszegény típusból hat fajtával dolgoznak, koraiak és középkoraiak is vannak köztük.
A termés 65%-a magvas dinnye, 30%-a mag nélküli, a maradékot pedig a különlegességek teszik ki. A fogyasztói igényeknek megfelelően a két fő méretkategória a 3-(4)-6, valamint a 6-9 kilogrammos termés.

A dinnye betakarítása a legtöbb kézimunkaerőt igénylő feladat, amire lehet dolgozókat találni, de Dorcsinecz Balázs szerint a munkájuk minősége már sokkal nagyobb probléma. Csaknem egy évtizede üzembe állítottak egy házilag kifejlesztett szállítószalagos dinnyebetakarító gépet, amivel csaknem 50%-kal sikerült csökkenteni a földeken a munkaerőigényt. A telephelyen merítéses dinnyekonténer-ürítés, kefés és szivacsos mosás, szárítás és osztályozás követi egymást. A dinnyét válogatás után csomagolják (zömmel papírkonténerekbe), majd 16 °C-on, hűtött kamionban szállítják a vevőkhöz. A tész vezetője szerint a drasztikus inputanyagár-növekedés, az emelkedő bérigények és a magas járulékkötelezettség miatt a dinnyetermesztés a jövedelmezőség határán mozog.
Kérdéses a zöldborsó jövője
A dombegyházi tész négy termelőnél, 200 hektáron integrálja a zöldborsó termesztését, a zöldbabét pedig 250 hektáron. Már ennek a kétszerese is volt a zöldborsó területe, és Dorcsinecz Balázs szerint nem biztos, hogy folytatják a termesztését, mivel az idei aránylag kedvező zöldborsós szezonban is csak 5,6 tonnás hektáronkénti termésátlag sikeredett, noha többre számítottak. A zöldborsót és zöldbabot feldolgozásra termesztik, és a betakarítást követően törekednek arra, hogy a termés rövid időn belül az üzemekbe kerüljön, így garantálva a friss, jó minőségű alapanyagot. A zöldborsó egy részét a Mirelite Mirsa Zrt. lefagyasztja, míg másik részéből legfőbb partnerük, a HFI Kft. szárítmányt készít. Az évente több mint 3000 tonna szárított fűszert, zöldséget és gyümölcsöt gyártó üzemben egészben szárítják a szemeket, vagy levesporok összetevőjeként hasznosítják. Szárítmány céljára valamivel érettebb, keményebb állapotban takarítják be a zöldborsót, mint konzerv- vagy hűtőipari feldolgozásra.
Februárig kitart
Őszi és tavaszi vöröshagymát 80 hektáron termesztenek, természetesen ezt is öntözéssel, intenzív technológiával. A hagyma tárolására a 2000 négyzetméteres hűtőház 2012-ben épült a tész operatív programja keretében. Azóta is minden évben továbbfejlesztették, így februárig el tudják látni a piacot hazai hagymával. További bővítést és technikai fejlesztést is terveznek, végső cél az 5000 tonnás kapacitás megduplázása. A konténeres vöröshagyma és a fokhagyma tárolásakor nyomólevegős technikát használnak, amivel szükség szerint fűteni és hűteni is tudnak az öt kamrára osztott tárolóban.

A fokhagyma termőterülete 30-70 hektár között ingadozik évente, az idén 40 hektáron ültettek. Az elmúlt időszakban kialakították a tisztítás, csomagolás és tárolás feltételeit, a további növekedés korlátja a hazai piacon elvárt áruvá készítés munkafolyamatának kézimunkaerő-igénye. A 400 tonnás idei termés kézi tisztításához sok ember kell, mivel ez nem gépesíthető, hiszen egyenként kell a fokhagyma külső leveleit és a gyökérrészt eltávolítani. Ugyan egy kefesor segíti a külső meglazult levelek leválasztását, a kézi munkát teljes mértékben nem helyettesíti. Az idei téli-tavaszi időjárás kedvezett a fokhagymának, jók a hozamok és kiváló minőségű a termés. A szezon elején még zölden megkezdik a fejek értékesítését, majd a hazai piacra folyamatosan szállítanak, a maradékot pedig szükség szerint a betakarítás után mínusz 3 °C-on tárolják. A fajták közül bevált a francia eredetű, korán ültethető, nagy termőképességű Sabagold fajta, illetve újabb spanyol fajtákkal kísérleteznek.
Közös export
Az aszály és a talajvízszint csökkenése a dombegyházi termelést is megnehezíti, folyamatosan csökken a fúrt kutak nyugalmi vízszintje, szerencsére a kritikus szintet még nem érte el. Lehetőségük van felszíni víz hasznosítására is a Marosból. A parajdi sóbánya tragédiája azonban érintette az itteni termelést is. A romániai vízügyi szakemberek a helyi víztározókból próbálták hígítani a folyók vizét és ezáltal csökkenteni a sótartalmat, de hogy öntözővízként is felhasználható legyen, Dombegyházon tovább hígították saját kutakból.
A dombegyházi szervezet önállóan és a Hortico-Régió 2009 Kft. keretében is kereskedik. A 2009-ben alakult és azóta is jól működő kft.-t négy szervezet hozta létre, a társulás eredeti célja a társcégek termelésének és értékesítésének összehangolása volt, mára szekunder tésszé nőtte ki magát. Fő tevékenysége az export, a külpiaci értékesítés zöme ezen a cégen keresztül történik.
A Dombegyházi EURO Tész Kft. nyolc főt alkalmaz egész évben, a nyári szezonban pedig csaknem száz idénymunkást foglalkoztat. A fejlesztés folyamatos a tészben, a közeljövőben a hűtőház bővítésére fókuszálnak.