0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 25.

Fokozott bélpermeabilitás – egy terjedő civilizációs probléma

A fokozott bélpermeabilitás -köznyelvben áteresztő bél szindróma- egy egyre elterjedtebb állapot manapság, lényegében egy „újabb” civilizációs nyavalya.

Stressz

A túl sok stressz gyengíti az immunrendszert, megzavarja a bélflóra egyensúlyát, és ráveszi a bél nyálkahártyasejtjeit, hogy távolodjanak el egymástól. A krónikus stressz az egyik legerősebb kiváltó oka annak, hogy a bélfal túlzottan áteresztővé válik.

Gyógyszerek

A rendszeresen szedett gyógyszerek, a gyakori antibiotikumkúra, a sűrűn használt fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők nemcsak a mikrobiótát károsítják, hanem a bélbolyhokat és a bél nyálkahártyáját is.

Vegyszerek, nehézfémek

Jelen korunkban döbbenetes mennyiségű testidegen anyaggal kerülünk kapcsolatba a tüdőn, a tápcsatornán és a bőrön keresztül. A szervezetre zúduló adalékanyagok, tartósítószerek, növényvédő szerek, klór, fluorid, biszfenol A, nehézfémek károsítják a mikrobiótát, a szervezet legfőbb védekező rendszerét és fokozzák a bélfal átjárhatóságát.

Peszticidek

A gyomirtó szerek, mint például a glifozát, közvetlenül károsíthatják a bélflórát és a bélfalat. Vizsgálatok szerint a glifozát megzavarhatja a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát és hozzájárulhat a gyulladás kialakulásához.

Fertőtlenítés, tisztítás

A tisztító- és fertőtlenítőszerek túlzásba vitt használata meggátolja, hogy a testünk kapcsolatba kerüljön olyan nem kórokozó baktériumokkal, amelyek a hasznunkra válhatnának, de már nem kerülnek be, illetve rá, mert mindent megmosunk, meghámozunk, illetve lecsökkent a kontaktusunk a talajjal, sokaknak teljesen meg is szűnt.

Ezek az óvintézkedések részben indokoltnak tekinthetők, mert sem a talajunk, sem a terméseink nem olyan tiszták, mint amilyenek réges régen voltak. Itt lépnek képbe a bio termények, illetve ha magunk termelünk „vegyszermentesen”.

Tehát ha van lehetőségünk, fogyasszunk mosatlanul biogyümölcsöket, kertészkedjünk, vagy legalább időnként megjünk el egy tiszta parkban, ahol megérinthetjük a talajt, vagy sétálhatunk egy kicsit mezítláb.

Elégtelen rágás

rántott ételek
Fotó: Freepik

Sokan nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a rágásnak és ennek előbb-utóbb meg is lesz a böjtje. Az emésztőrendszer első állomásán elmaradó dolgok meghatározóak lesznek az egész emésztés hatékonyságára nézve, befolyásolják az emésztőrendszer többi szervének életkörülményeit, és működését, a későbbiek folyamán pedig az egész szervezet állapotát.

Ha elmarad a hatékony előkészítés, ha nem aprózódik össze eléggé finomra az étel, ha nem tud kellően átitatódni az emésztőnedvekkel, a vékonybél sokkal több munkára kényszerül, és még így is hatalmas táplálékdarabok kerülhetnek a vastagbélbe, ahol majd fokozzák a gázképződést és táplálják a bajkeverő baktériumokat.

Gyomorsavhiány

Manapság sokkal gyakoribb a gyenge gyomorsav, mint gondolnánk. A gyomorégés valójában egy félreértett tünet, ami éppen arra utal, hogy túl gyenge a gyomorsavunk, nem pedig arra, hogy túl sok.
A gyomorsavnak óriási szerepe van abban, hogy biztonságosabbá tegye az ételt, ami azt jelenti, hogy az igazán erős gyomorsav el tud pusztítani számos szájon át bekerült kórokozót.

Azonban általában 35 éves kor felett gyengülni kezd a gyomorsav, ezért tapasztalunk e kor felett mind több kellemetlenséget. És ha ezt még olyan gyógyszerekkel is megfejeljük, mint a gyomorsavcsökkentők, amiket egyébként is legfeljebb időszakosan szabadna használni és nem folyamatosan, akkor egész komoly slamasztikába kerülünk. Az erőtlen gyomorsav mellett átslisszannak a betolakodók és bekerülnek a védtelen bélrendszerbe. És ha már az epénk sem elég erős, akkor még egy védelmi vonal kiesik.

Továbbá a gyenge gyomorsav nem fogja hatékonyan segíteni a fehérjék emésztését, illetve összefüggésbe hozható bizonyos autoimmun betegségekkel, valamint a kontaminált vékonybél szindrómával. Ez utóbbi pedig az egyik legfőbb aktiválója a szivárgó bél kialakulásának.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: