0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 25.

Fokozott bélpermeabilitás – egy terjedő civilizációs probléma

A fokozott bélpermeabilitás -köznyelvben áteresztő bél szindróma- egy egyre elterjedtebb állapot manapság, lényegében egy „újabb” civilizációs nyavalya.

Hogyan szerezhetjük vissza az életerőnket?

Bármilyen kétségbeejtő is ez az állapot, a bélfal regenerálódása lehetséges, tehát van lehetőség ismét normális életet élni. A szükséges életmódbeli és táplálkozási változtatások után már néhány héttel sokkal jobban érezhetjük magunkat, de kitartónak kell lennünk, mert a teljes gyógyulásig a helyzet súlyosságától függően több hónapra vagy akár évre is szükség lehet.

És azt is ki kell emelni, hogy a hajszolt életvitelünk, feldolgozott ételeink, gyógyszerek szedése, peszticidek akaratlan elfogyasztása, és a többi fent említett ok miatt nagyon könnyű visszaesni. Ezért a gyógyuláshoz nem elegendő egy kis odafigyelés, hathatós változtatásokra van szükség.

Ebben az állapotban a legtöbb táplálék, még az egészségesnek tartott zöldségek, gyümölcsök, gabonák (különösen, ha azok peszticidmaradványokat tartalmaznak) is ellenséggé válnak, mert a bélfalon átszűrődött részecskéik miatt folyamatos harcban áll a szervezet. K

ezdetben érdemes bizonyos fokig visszafognunk a táplálkozásunkat, rövidebb (néhány órás) étkezési időszakokat és hosszabb böjtölési periódusokkal (a nap többi része) váltakoztatni.

Ez esetben kevesebb az emésztés, kevesebb a kisurranó részecske, így végső soron kevesebb a harc, kevesebb a gyulladás. Nem túl szerencsés a helyzet, mert míg normális esetben energiát, -hasznos tápanyagokat, vitaminokat, stb.- kapunk az ételtől, most szó szerint a padlóra küld minket. Ezért kifejezetten hasznos egy kicsivel hosszabb szieszta az emésztőrendszernek.

Tehát esetünkben a minőségre kell helyeznünk a hangsúlyt, együnk keveset, de a lehető legtisztább, biotermesztésű élelmiszerekből, kíméletesen (párolva, főzve) elkészítve. Igen, a nehezebben emészthető nyers ételeket egyelőre jobb kerülni, illetve minimalizálni mennyiségüket az étrendben. Maradjunk a lehető legegyszerűbb, legkönnyebben emészthető ételeknél. A nyersekből akkor fogyasszunk újból többet, ha már túl vagyunk a legnehezebb részen és érezhetően erősödik a bélfal „ellenállása” és védelme. Ha már jobban érezzük magunkat, ehetünk többet, de a nehéz, túl zsíros, cukorban gazdag, ultrafeldolgozott ételeket továbbra is mellőzzük.

A felépüléshez a legfontosabb összetevők a stresszkezelés megtanulása (ebben segíthetnek a relaxációs technikák, illetve fokozhatjuk stressztűrőképességünket adaptogénekkel), az elegendő, pihentető alvás, a tiszta ivóvíz és a jó minőségű, (lehetőség szerint bio) változatos táplálék biztosítása a test számára. Ezek mellett természetesen elhanyagolhatatlan, hogy a kiváltó tényezőket minél nagyobb mértékben el tudjuk kerülni, hiszen mindegyik olaj a tűzre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: