Vajon miért tartották annak?
- Pektintartalma sok vizet köt meg, ezáltal lazítja a székletet és megkönnyíti ürítését. De éppen e pektintartalomnak köszönhetően tud segíteni az alma hasmenés esetén is.
- A pektin továbbá megköti és magával ragadja a méreganyagokat. Preventív hatású különféle daganattípusok esetében, például segít megelőzni a vastagbél- és végbél daganatok kialakulását.
- Az alma rostjai összefognak és közös erővel csökkentik a vércukorszintet, valamint az inzulinszükségletet. Már csak ezen hatásai miatt is érdemes lenne minden főétkezés előtt elrágcsálni egy-egy almát.
- Segít az ideális testtömeg elérésében és megtartásában.
Fotó: MMG archív - Természetes savai hatékonyabbá teszik a gyomor emésztését és segítik megtisztítását. Gyomorhurut esetén is hasznát vehetjük.
- Megtisztítja a májat, támogatja a méregtelenítést, valamint az epetermelésre is ösztönzőleg hat.
- Csökkenti a koleszterinszintet, feloldja a lerakódásokat az erek faláról és segít megőrizni rugalmasságukat. A kutatások rámutattak, hogy naponta 100-150 g alma elfogyasztása összefüggésbe hozható egyes szívbetegségek, a magas vérnyomás és a sztrók előfordulásának csökkenésével.
- A héja alatt koncentrálódó kvercetin az egyik legerősebb antioxidáns, amely segít legyőzni a káros szabad gyököket és gátat szabni az oxidatív stressznek. Ráadásul, a kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is csökkenti.
- Urzolsav-tartalma segít fenntartani az izmok egészségét, gyulladásgátló hatású, stimulálja a kollagénszintézist, jótékonyan befolyásolja a koleszterinszintet, támogatja a zsírégetést és a testsúlycsökkentést. Egy újabb ok arra, hogy héjastól fogyasszuk az almát.
- A kutatások szerint a héjban levő fitonutriensek 43 %-kal csökkentették a bélrákos sejtek újratermelődését, és leállították a májrákos, illetve bélrákos sejtek növekedését. Daganatok esetén roppant fontos táplálék.
Tehát nem az a kérdés, hogy együnk-e almát vagy sem. Együnk persze, de lehetőleg egynél többet. És ha tudunk, vegyünk biot.