A Veszprém-vármegyei Nyárádon tevékenykedő Csékei családi méhészet története 2009-ben indult. Csékei Zsolt és felesége autóba ült, hogy ellátogasson egy ismerőse méhészetébe. Zsolt saját bevallása szerint „gyomorideggel” húzta fel a védőruházatot mégis már aznap egyértelmű volt számára, hogy ebbe bele kell vágni.
Egy évig ebben a méhészetben dolgozott, de ekkor már lassan építgette saját méhészetét. Zsolt a karosszéria lakatosi állását, Tünde a fodrász üzletét adta fel, ma kétszáz méhcsalád adja mindennapi munkájukat. Gyermekeik sokat segítenek mind a termékek előállításában, mind a marketing, a dizájn és az értékesítés terén. 26 éves lánya főállása mellett segíti a marketingben a családi vállalkozást, 19 éves fia pedig még tanulóként a termékelőállítás mindennapi teendőiből veszi ki a részét. Méhészetüket tekintve vándorméhészek, ami kevésbé teszi kiszolgáltatottá a családot, hiszen mindig oda viszik a méheket, ahol éppen virágzás van.
Mézes különlegességek
Zsolt munkája során hamar felfedezte, hogy nem lesz elég a klasszikus termelői mézzel kiszolgálni a vásárlókat, valami többre van szükség ahhoz, hogy azokat az embereket is a vásárlóik közt tudhassák, akik eddig nem szerették a mézet. Vándorméhészek révén termékpalettájuk igen széles, melyeket mézkülönlegességekkel, mézdesszertekkel teszik még színesebbé.

– mondja Zsolt, aki a vásárlók igényeire nagy hangsúlyt helyez. A nők számára készült ajánlatok mellett megjelentek a férfiak igényei is. Innen eredeztethető a mézbor és a mézpárlat megszületése.
„Legnagyobb sikerünk a citromfüves méz volt, de ez inkább a médiának volt köszönhető, mert több megkeresésünk volt, ahol ezt a mézet mutattuk be, mint mézkülönlegesség. Ezen kívül még nagyon sok féle közül tudnak választani vásárlóink, van: alma-fahéj, mézes-puncs, bodzás, levendulás, rózsaszirmos, mentás, bazsalikomos, fenyőrügyes mézkülönlegesség a kínálatunkban. Mézdesszertjeinket különleges és egészséges összetevők teszik vonzóvá, van: homoktövises, feketeberkenyés, tökmagos-mákos, banános-csokis, menta-csokis, de készítettünk diós mézet is.”
