0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 14.

Pék mesterség múltja és jövője: innováció és hagyomány kéz a kézben

2025. október 11-én két jelentős eseménynek is otthont adott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola zuglói, Almádi utcai telephelye.

Molnár Zoltán, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója a fejlesztések kézzelfogható eredményeit ismertette. A több mint 350 millió forintos beruházás keretében 547 új eszköz, köztük elektromos kemencék, csokoládétemperálók és hűtött munkaasztalok is érkeztek az intézménybe.

Hangsúlyozta: ezek az eszközök a legkorszerűbb környezetet teremtik meg, elősegítve a hatékony és fenntartható termelést. A cél nemcsak a technológiai fejlesztés, hanem az egészséges, biztonságos és fenntartható élelmiszer-előállítás biztosítása is – „a magyar élelmiszeripari tudás világszinten is versenyképes” – tette hozzá.

Bagdán Boglárka, duális agrárszakképzés fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, az Agrárminisztérium képviseletében rámutatott, hogy a társadalmi és környezeti kihívások komoly hatással vannak az élelmiszer-ellátó rendszerre, ezért a jövőállóság érdekében elengedhetetlen a rendszeres fejlesztés és a legkorszerűbb technológiák alkalmazása, melyhez kiemelten fontos ismerni a jelent és képesnek lenni felkészülni a jövő kihívásaira, ebben pedig fontos szerepet tölt be az Agrárminisztérium.

A bemutatóüzemek ebben kulcsszerepet kapnak, hiszen ezek segítik a fiatal, szakképesítéssel rendelkező szakemberek felkészítését és az értékteremtő pályák megerősítését. A fő cél, hogy kiváló alapanyagokból magas minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön az asztalokra.
Fotó: Pixabay

dr. Varga-Bajusz Veronika, felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár kiemelte, hogy az új eszközök a lehető legjobb helyre kerültek, hiszen a Pesti Barnabás iskola évek óta elkötelezetten támogatja a tehetséges diákokat. Az iskola, a tanárok és a diákok számos szakmai elismerés birtokosai, Bonis Bona-díjas oktatók taníthatják a fiatalokat. A magyar szakképzés ma már Európa élvonalában van, és olyan értékes, keresett szakmákat kínál, amelyek biztos karrierutat nyújtanak a fiatalok számára, ezzel versenyképessé tudják tenni a régiójukat. Külön elismeréssel szólt a pék szakma EUROSKILLS és WORLDSKILLS versenyeken nyújtott kiváló teljesítményéről.

A beszédeket a projekt ünnepélyes átadása és a nemzeti színű szalag átvágása követte, majd a meghívott vendégeket, köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az agrárszakképzési centrumok vezetőit a sajtó képviselőivel együtt, Galicz István, az iskola szakmai igazgató-helyettese és a projekt iskolai koordinátora vezette körbe a tanműhelyben, bemutatva az újonnan beszerzett eszközöket és azok szerepét a hatékonyság és a fenntarthatóság szempontjából. Kihangsúlyozta, hogy kollégái és a diákok Európa és a világ számos országában jártak már nemzetközi versenyeken és gyakorlatokon és elmondásuk alapján is azt gondolják, a tanműhely világszínvonalú lett és ezt szeretnék a jövőben is kihasználni.

mézeskalács
Fotó: Freepik
Az ünnepélyes átadót követően kezdetét vették az iskola legnépszerűbb éves hagyományőrző szakmai versenyei: a XXIV. Pék Hagyományőrző Verseny, a XII. Pozsonyi kifli készítő Verseny, a IX. Mézeskalács díszítő Verseny, a VIII. Kézi Konyakosmeggy készítő Verseny, valamint a IV. Pék Talentum tehetséggondozó Verseny.

A nap folyamán a versenyzők szóbeli és gyakorlati versenyrészek keretében mérhették össze tudásukat, miközben az iskola tanműhelyének udvarán a látogatók hagyományos termékek sütési látványbemutatóján vehettek részt. A program egyben az iskola egyik őszi nyílt napjaként is szolgált: az érdeklődők megismerkedhettek az iskola képzési kínálatával, tanműhelyével és az élelmiszeripari szakmákban rejlő lehetőségekkel. Amellett, hogy így mélyebb bepillantást nyerhettek az iskola által kínált képzési portfólióba, a diákok által készített termékeket, kürtőskalácsot, csokoládébonbonokat, süteményeket, kekszeket is volt lehetőség kóstolni.

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum és a centrumhoz tartozó Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola közös rendezvénye egyszerre mutatta be a szakképzés innovatív fejlesztéseit és az élelmiszeripari hagyományok tovább örökítésének értékét. Az esemény célja, hogy a jövő szakemberei egyszerre legyenek a minőség, a tradíció és az innováció képviselői.

Forrás: Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum sajtóközlemény

Magazin ajánló: