0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 16.

Átadták az év legjobb gluténmentes pékáruknak járó díjakat

A Magyarok Kenyere program keretében, a Magyar Coeliakia Egyesület és az Amurex GM Hungária Kft. szervezésében ismét, immár 4. alkalommal rendezték meg a 2025. évi gluténmentes kenyér és péksütemény versenyt.

Október 16-a a Kenyér Világnapja, nem véletlenül döntöttek úgy a szervezők, hogy ezen a napon tartják a 2025. évi gluténmentes kenyér és péksütemény verseny díjátadóját, amelynek fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Szabolcs Péter, az Amurex GM Hungária Kft. ügyvezetője, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mentes-munkacsoport vezetője arra hívta fel a figyelmet beszédében, hogy a gluténmentes, vagyis a liszt nélkül készült pékáruk az elmúlt öt évben olyan fejlődésen mentek keresztül az innovatív megoldásoknak köszönhetően, hogy már szinte alig van különbség ízvilágban a hagyományos, lisztből készült pékárukkal szemben. Ettől függetlenül hazánkban a mentes termékek előállításában még mindig van hova fejlődnünk, főleg a technológiában, de évről évre egyre kiválóbb minőséget képviselnek, ezt jól mutatták a versenyre idén benevezett pékáru-különlegességek is.

Lukács Kitti, a Magyar Cöliákia Egyesület munkatársa üdvözítőnek találta, hogy a pékségek olyan alapanyagokhoz fordultak, mint a kukorica, rizs, cirok és más egészséges gabonák, amikre a korábbi években ritkán volt példa. Az ország minden tájáról jelentkeztek versenyzők, a négy kategóriában több mint húsz termékkel.

Cseh Tibor András, a NAK alelnöke, a MAGOSZ főtitkára
Cseh Tibor András, a NAK alelnöke, a MAGOSZ főtitkára

Cseh Tibor András, a NAK alelnöke, a MAGOSZ főtitkára nosztalgiázva említette a rendszerváltás előtt még számos városban működő kenyérgyárakat, amelyek a rendszerváltást követően teljesen eltűntek. Helyettük a szupermarketekben kapható mirelit péktermékek, valamint albán pékségek jelentek meg, de ezek minőségükben nem vehetik fel a versenyt a régi házi kenyér minőségével.

Szerencse, hogy hazánkban számos olyan kis- és közepes méretű pékség is működik, akik nyitottak az újításokra, követik a trendeket, ugyanakkor a mai napig használják a hagyományos ízvilágú recepteket, amelyeket szívesen átültetnek a gluténmentes termékekbe.

Elmondta, a lisztmentes termékek a legtisztább pékáruk, érdemes azoknak is fogyasztaniuk, akik nem lisztérzékenyek.

Élelmiszer-pazarlás

Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kenyér Világnapja mellett október 16-a az élelmezés világnapja is, és szomorú tény, hogy a Földön a népesség 40 százaléka éhezik. Éppen ezért fontos az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása, ami Európa-szerte kiemelt cél, Magyarországon például az előző évekhez képest (évi 6-7 kg pékáru/fő) tavaly 3 kg/fő/évre csökkent a kidobott pékáruk mennyisége. Megerősítette a gluténmentes termékek tisztaságát, a Nébih rendszeres ellenőrzései során az ellenőrök egyetlen lisztmentes terméket előállító pékségben sem találtak semmiféle higiéniai kivetnivalót.

Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára
Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára

Végezetül Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta, a hazai kenyérfogyasztás minimálisan csökkent az előző évekhez képest, ugyanakkor megerősítette, a kenyér és a különböző pékáruk továbbra is alapélelmiszereknek számítanak a magyar háztartásokban. Az emberek napi szénhidrát-bevitelének egyharmada a pékárukhoz köthető, miként a napi sófogyasztásunk is.

A verseny során friss kenyér, tartós kenyér, töltetlen pékáru és töltött pékáru kategóriában döntött a zsűri az állagában, ízvilágában legjobb termékekről. Eszerint a friss kenyér kategóriában az év gluténmentes kenyere a Favora-Info Kft. sokmagavas kenyere lett; a tartós kenyér kategóriában a Lavina Kft. mediterrán veknije győzött; a legjobb gluténmentes töltetlen pékáru a Frida Food Kft. mimóza kiflije lett, míg a töltött kategóriát a Tamarix Magyarország Kft. cukormentes, szilvás papucsa érdemelte ki.

A 2025. évi gluténmentes kenyér és péksütemény verseny díjazottjai (teljes lista):

Friss kenyér kategória

  1. helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra): Tökmagolajos sokmagvas kenyér
  2. helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér
  3. helyezett: Gluténmentes Tündér Manna Kft.: Cirok kenyér

Tartós kenyér kategória

  1. helyezett: Lavina Kft.: No-No mediterrán vekni védőgázas csomagolásban
  2. helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szeletelt cirok formakenyér

Töltetlen pékáru kategória

  1. helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa cöli kifli
  2. helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra) Bagett
  3. helyezett: Csirke András e.v./Mentes Pékség Jászberény: Kecskesajtos csavarka

Töltött pékáru kategória

  1. helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szilvalekváros papucs (hozzáadott cukor és édesítőszermentes)
  2. helyezett: Aranycipó Kft.: Glutén- és laktózmentes vegán kakaós csiga
  3. helyezett: Lavina Kft.: No-No fahéjas-szilvás táska

Különdíjak:

  • NAK Mentes Munkacsoport különdíj: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér (starter kultúrát alkalmaz)
  • „Csak a Mentes” különdíj: P.Geri Kft – Házi Rozmaringos Burgonyás Kenyérke
  • Magyar Cöliákia Egyesület (MCE) különdíja: Frigo-Hasso Kft.-az „Áthúzott Gabona” Védjeggyel jelölt gyorsfagyasztott kényelmi termékeik országos elérhetőségének elismeréséért
  • MAGOSZ Innovációs különdíj: Greenpass Kft. (Free Pékség) – pisztáciás cruffin

A versenyt az Ireks-Stamag Kft, a Hunorganic Kft, a Herbaház – „az egészség szakáruháza” és a Csak a Mentes Kft. támogatta. A terméktámogatások mellett több díjazott is szakmai üzleti utat nyert, melyek tovább erősíthetik a termőföldtől az asztalig ágazati összefogást és a hazai termékfejlesztéseket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu