Október 16-a a Kenyér Világnapja, nem véletlenül döntöttek úgy a szervezők, hogy ezen a napon tartják a 2025. évi gluténmentes kenyér és péksütemény verseny díjátadóját, amelynek fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.
Szabolcs Péter, az Amurex GM Hungária Kft. ügyvezetője, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mentes-munkacsoport vezetője arra hívta fel a figyelmet beszédében, hogy a gluténmentes, vagyis a liszt nélkül készült pékáruk az elmúlt öt évben olyan fejlődésen mentek keresztül az innovatív megoldásoknak köszönhetően, hogy már szinte alig van különbség ízvilágban a hagyományos, lisztből készült pékárukkal szemben. Ettől függetlenül hazánkban a mentes termékek előállításában még mindig van hova fejlődnünk, főleg a technológiában, de évről évre egyre kiválóbb minőséget képviselnek, ezt jól mutatták a versenyre idén benevezett pékáru-különlegességek is.
Lukács Kitti, a Magyar Cöliákia Egyesület munkatársa üdvözítőnek találta, hogy a pékségek olyan alapanyagokhoz fordultak, mint a kukorica, rizs, cirok és más egészséges gabonák, amikre a korábbi években ritkán volt példa. Az ország minden tájáról jelentkeztek versenyzők, a négy kategóriában több mint húsz termékkel.

Cseh Tibor András, a NAK alelnöke, a MAGOSZ főtitkára nosztalgiázva említette a rendszerváltás előtt még számos városban működő kenyérgyárakat, amelyek a rendszerváltást követően teljesen eltűntek. Helyettük a szupermarketekben kapható mirelit péktermékek, valamint albán pékségek jelentek meg, de ezek minőségükben nem vehetik fel a versenyt a régi házi kenyér minőségével.
Elmondta, a lisztmentes termékek a legtisztább pékáruk, érdemes azoknak is fogyasztaniuk, akik nem lisztérzékenyek.
Élelmiszer-pazarlás
Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kenyér Világnapja mellett október 16-a az élelmezés világnapja is, és szomorú tény, hogy a Földön a népesség 40 százaléka éhezik. Éppen ezért fontos az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása, ami Európa-szerte kiemelt cél, Magyarországon például az előző évekhez képest (évi 6-7 kg pékáru/fő) tavaly 3 kg/fő/évre csökkent a kidobott pékáruk mennyisége. Megerősítette a gluténmentes termékek tisztaságát, a Nébih rendszeres ellenőrzései során az ellenőrök egyetlen lisztmentes terméket előállító pékségben sem találtak semmiféle higiéniai kivetnivalót.

Végezetül Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta, a hazai kenyérfogyasztás minimálisan csökkent az előző évekhez képest, ugyanakkor megerősítette, a kenyér és a különböző pékáruk továbbra is alapélelmiszereknek számítanak a magyar háztartásokban. Az emberek napi szénhidrát-bevitelének egyharmada a pékárukhoz köthető, miként a napi sófogyasztásunk is.
A verseny során friss kenyér, tartós kenyér, töltetlen pékáru és töltött pékáru kategóriában döntött a zsűri az állagában, ízvilágában legjobb termékekről. Eszerint a friss kenyér kategóriában az év gluténmentes kenyere a Favora-Info Kft. sokmagavas kenyere lett; a tartós kenyér kategóriában a Lavina Kft. mediterrán veknije győzött; a legjobb gluténmentes töltetlen pékáru a Frida Food Kft. mimóza kiflije lett, míg a töltött kategóriát a Tamarix Magyarország Kft. cukormentes, szilvás papucsa érdemelte ki.
A 2025. évi gluténmentes kenyér és péksütemény verseny díjazottjai (teljes lista):
Friss kenyér kategória
- helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra): Tökmagolajos sokmagvas kenyér
- helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér
- helyezett: Gluténmentes Tündér Manna Kft.: Cirok kenyér
Tartós kenyér kategória
- helyezett: Lavina Kft.: No-No mediterrán vekni védőgázas csomagolásban
- helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szeletelt cirok formakenyér
Töltetlen pékáru kategória
- helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa cöli kifli
- helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra) Bagett
- helyezett: Csirke András e.v./Mentes Pékség Jászberény: Kecskesajtos csavarka
Töltött pékáru kategória
- helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szilvalekváros papucs (hozzáadott cukor és édesítőszermentes)
- helyezett: Aranycipó Kft.: Glutén- és laktózmentes vegán kakaós csiga
- helyezett: Lavina Kft.: No-No fahéjas-szilvás táska
Különdíjak:
- NAK Mentes Munkacsoport különdíj: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér (starter kultúrát alkalmaz)
- „Csak a Mentes” különdíj: P.Geri Kft – Házi Rozmaringos Burgonyás Kenyérke
- Magyar Cöliákia Egyesület (MCE) különdíja: Frigo-Hasso Kft.-az „Áthúzott Gabona” Védjeggyel jelölt gyorsfagyasztott kényelmi termékeik országos elérhetőségének elismeréséért
- MAGOSZ Innovációs különdíj: Greenpass Kft. (Free Pékség) – pisztáciás cruffin
A versenyt az Ireks-Stamag Kft, a Hunorganic Kft, a Herbaház – „az egészség szakáruháza” és a Csak a Mentes Kft. támogatta. A terméktámogatások mellett több díjazott is szakmai üzleti utat nyert, melyek tovább erősíthetik a termőföldtől az asztalig ágazati összefogást és a hazai termékfejlesztéseket.