Vegyszermentesen, tisztán
A tulajdonos beszélt a Mákcentrum munkafolyamatairól is. Az étkezési mákot aratáskor nem pótkocsira ürítik, hanem közvetlenül Big Bag zsákokba töltik. Így a mák nem érintkezik semmi mással, sem a pótkocsi felületével, sem a magtár betonjával. Ezt követően a levegővel kíméletesen tisztítja. A tiszta mákot nem nejlon-, hanem papírzacskóba csomagolja, hogy frissességét és természetes aromáját megőrizze. Az olajat hidegen sajtolja, így megmarad benne minden értékes tápanyag és íz. A mákot malommal őrli, majd szitálással éri el a megfelelő finomságú lisztet. A mézes mákja különleges termék, amelyben a kistermelőtől származó akácméz és saját termesztésű mák találkozik. Nyikos Csaba kiemelte, hogy minden termékét más miatt keresik, mégis mindegyik egyaránt közönségkedvenc. Termékei különböző igényéket szolgálnak ki, de közös bennük a garantált minőség.
Az egészségtudatos vásárlók körében nagy keletje van a mákolajnak, ami nemcsak egészséges, de kiválóan használható a főzéshez, vagy épp egy friss salátához. Ennek teret ad a gasztronómiai fejlődés is. A mákliszt remek alternatíva a gluténmentes étrendet követőknek, de a diétázók is bátran használhatják konyhájukban. Végül ott van a mézes mák, ami egy valódi ínyencség. Ha az ember megkóstol belőle egy kanállal, máris érzi, hogy valami különlegeset ízlel. Palacsintába töltve egyszerűen ellenállhatatlan – ismerteti a termékportfóliót a tulajdonos.

Bővülő termékpaletta
A lelkes és elkötelezett munka eredményeként a Mákcentrumban készült finomságok napról napra népszerűbbek. Meghatározó szerepet töltenek be a környékbeli piacokon, valamint az ország számos pontjairól is egyre többen keresik. Kezdetben nem volt könnyű a termékek értékesítése, de miután az emberek megismerték azokat, egyre többen választották. Nyikos Csaba nagyon büszke arra, hogy ilyen nagy bizalommal fordulnak hozzá, és sokan közülük ajánlják a mákos finomságaimat családtagjaiknak, barátaiknak is.
Az elismerés motiválja a tulajdonost, hogy még nagyobb odaadással és lelkesedéssel dolgozzon, és továbbra is a legjobb minőséget nyújtsa. Úgy véli, az emberek vásárlási szokásai az utóbbi években kedvező irányban változtak a kistermelők szempontjából.
– Tapasztalatom szerint egyre többen keresik a helyi, kézműves árukat, mivel nő az igény az egészséges, megbízható forrásból származó élelmiszerek iránt. Az emberek tudatosabban vásárolnak. Fontos számukra a minőség, még akkor is, ha kicsit drágább.
Nyikos Csaba a jövőbeli terveiről is beszélt, kiemelve, hogy számára a legfontosabb a Mákcentrum fejlődése. Mindig töri a fejét valami újdonságon, olyan megoldásokon, melyekkel jobbá teheti a vásárlók hétköznapjait. Mindig figyeli, mire van igény. Éppen emiatt a termékpalettája folyamatosan bővül, fontosnak tartja, hogy meg tudja lepni a vásárlóit valami újdonsággal. Szerinte a folyamatos megújulás elengedhetetlen ahhoz, hogy ki tudjon tűnni a piacon, de arra mindig ügyel, hogy a fejlesztések nem mehetnek a minőség rovására.
Rostási Nikolett
Fotók: a szerző felvételei


