0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 29.

Mire jó az étkezés közben elfogyasztott tea?

Kér egy korty teát vacsora mellé? Míg számunkra az étkezés közbeni teaszürcsölés különösnek tetszhet, Japánban a mindennapok része. Persze ők nem is háromdecis bögréket tesznek az asztalra, hanem szinte gyűszűnyi csészécskéket. Vajon igazuk lehet?

Japánban minden étkezéshez isznak teát, közben vagy kevéssel utána, ez mindenkinek szíve joga. Mivel a hagyományos japán étrend könnyű és alacsony zsírtartalmú, jól illik mellé az enyhén fanyar zöld tea. Étkezésekhez az alacsonyabb koffeintartalmú zöld teákat (bancha, genmaicha, houjicha) részesítik előnyben, amelyek helyesen elkészítve csak icipicit keserűek. Enyhe íze és alacsony koffeintartalma miatt a bancha tökéletes választás ebédhez és vacsorához, mivel kíméletes a gyomorhoz és minden korosztály számára alkalmas. Kedvelt még étkezésekkor a zöld tea és pörkölt rizs keverékéből álló, lágy ízű genmaicha is.

A még szerényebb koffeintartalmú, melegítő hatású, diós, karamellás, nagyon lágy ízű houjicha pedig különösen népszerű az esti étkezésekhez, illetve a gyermekek és az idősek körében.

Étkezés után bármely japán tea fogyasztható, de leggyakrabban a sencha-ra esik a választásuk, mivel nagyobb mennyiségben tartalmaz katechint, mint más japán teafajták. Ez a vegyület pedig azért nagyon hasznos az étkezés végeztével, mert elpusztítja a szájban lévő ételmaradékokon lakmározó baktériumokat.

Miért lehet ez érdekes számunkra?

Habár Japánban a zöld tea fogyasztása – étkezés közben és után is- tradicionális, a tudomány szemüvegén keresztül nézve is vannak előnyös hatásai. A zöld tea katechinjei -különösen az EGCG- kimutathatóan csökkentik az étkezés utáni vércukorszint-ingadozásokat, potenciálisan támogatva ezzel az egészséges anyagcsere fenntartását. Egy 2013-ban megjelent metaanalízis kimutatta, hogy a zöld tea fogyasztása jelentősen csökkentheti az éhomi vércukor- és inzulinszintet, ami arra utal, hogy az étkezés közben elkortyolt zöld tea javíthatja az inzulinérzékenységet. Továbbá a zöld tea fogyasztása fokozhatja a zsíroxidációt és támogathatja az étvágyszabályozást, ami kiegyensúlyozott étkezéssel párosítva, segít a testsúlyszabályozásban. Enyhe kesernyéssége ösztönzi az emésztőenzimek kiválasztását támogatva ezzel az emésztést. Végül pedig a katechinek antibakteriális hatásuk révén segíthetnek csökkenteni étkezés után a szájüregi baktériumok számát, amelyek rossz leheletet okoznak és fogszuvasodást okozó savakat termelnek.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az étkezés közbeni teázásnak árnyoldalai is vannak, amik bizonyos élethelyzetekben veszélyforrást jelenthetnek.

A zöld teában található polifenolok és csersav jelentősen gátolhatja a nem hem vas felszívódását. Ez aggodalomra ad okot a vegetáriánusok, a terhes nők vagy a vérszegénységben szenvedők számára. Azonban ha elkerüljük az étkezés előtti és utáni egy órát, akkor minimalizálhatjuk ezt a hatást.
zöldtea
Fotó: Freepik
Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu